Tekst objavljen: 11.09.2019 12:55        


Domaćinstva u Crnoj Gori plaćaju najskuplju struju u regionu kada se njena cena svede na paritet kupovne moći građana, pokazuju podaci Evrostata za 2018. godinu, koji su navedeni u izveštaju Regulatorne agencije za energetiku (RAE) te zemlje

Gde je najskuplja, a gde najjeftinija struja u regionu?

Kada se gleda samo cena struje, prenosi "Dan", Crna Gora je skuplja po tom pitanju od Srbije, Makedonije, Albanije, dok je jeftinija od Hrvatske i Slovenije.

Cena električne energije u Crnoj Gori lani je iznosila 10,3 centa po kilovat-satu sa porezom na dodatu vrednost (PDV).

Cena električne energije u Crnoj Gori prošle godine je bila tri puta jeftinija nego u najskupljoj Danskoj, gde je kilovat-čas 31,2 centa.

Međutim, kada se uporede cene struje za domaćinstva svedene na paritet kupovne moći, onda je situacija drugačija, pa je električna energija u Crnoj Gori skuplja nego u svim zemljama regiona, a skoro je ista kao u zemljama EU. Prosek u EU je 21,1 cent.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Po toj računici Evrostata, cena struje u Crnoj Gori je 20,7 centi po kilovat-satu, što je duplo više nego kada se gleda samo cena struje sa PDV-om.

U Hrvatskoj je 20,5 centi, Sloveniji 19,8, Albaniji 18,4, Makedoniji 17,9, a Srbiji 14,5 centi. Po paritetu kupovne moći najjeftiniji je Island sa 9,9 centi, dok je najskuplji Portugal sa 28,2 centa.

Danska u kojoj je najskuplji kilovat-sat, kada se cena svede na paritet kupovne moći iznosi 23,4 centa, 2,7 centi više nego u Crnoj Gori. Cena kilovat-sata u Danskoj je 31,2, a u Crnoj Gori 10,3 centa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja u regionu struja Srbija električna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana