Tekst objavljen: 11.02.2024 12:00        


Ova industrija se uspešno oporavlja, uprkos geopolitičkim previranjima poslednjih godina

Evropa do kraja godine dostiže broj turista od pre pandemije?


Međunarodni turizam će do kraja ove godine dostići nivo pre pandemije kovida, apočetne procene ukazuju na rast od dva odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u izveštaju Svetske trgovinske organizacije.

Prema prvom ovogodišnjem Turističkom barometru te agencije Ujedinjenih nacija, međunarodni turizam je 2023. godinu završio na 88 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, sa procenom od 1,3 milijarde međunarodnih dolazaka.

Prihod od međunarodnog turizma u 2023. bio 1,4 milijarde dolara, što je na nivou od 93 odsto u odnosu na 2019. godinu kada je iznosio 1,5 milijardi dolara.

Najvažniji zaključci analize u izveštaju su da je Bliski istok predvodio oporavak u relativnom smislu kao jedini region koji je prevazišao nivoe pre pandemije u međunarodnim dolascima, i to za 22 odsto više nego u 2019. godini, saopštilo je Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede (HORES).

Zatim, Evropa je najposećeniji region na svetu, koja je dostigla 94 odsto nivoa iz 2019. godine, uz podršku unutar regionalne potražnje i putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država.

Afrika je imala 96 odsto posetilaca u odnosu na period pre pandemije, a Amerika je dostigla 90 odsto, dok su Azija i Pacifik dostigli 65 odsto nivoa pre pandemije nakon ponovnog otvaranja nekoliko tržišta i destinacija.

Međutim, rezultati su različiti u zavisnosti od regiona,Južna Azija beleži oporavak od 87 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine, a severoistočna Azija oko 55 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, dostupni podaci pokazuju da nekoliko destinacija, uključujući velike, razvijene destinacije, kao i male i one u nastajanju, pokazuju dvocifreni rast međunarodnih dolazaka u 2023. u poređenju sa 2019. godinom, a četiri podregiona su premašila potražnju iz 2019. - Južna Sredozemna Evropa, Karibi, Centralna Amerika i Severna Afrika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je da najnoviji podaci naglašavaju otpornost i brz oporavak turizma, sa brojevima pre pandemije koji se očekuju do kraja 2024.

- Oporavak već ima značajan uticaj na ekonomiju, radna mesta, rast i mogućnosti za zajednice širom sveta. Ovi brojevi takođe podsećaju na kritični zadatak uključivanja održivosti u razvoj turizma - rekao je on.

Ukupni prihodi od izvoza od turizma, uključujući prevoz putnika, procenjeni su na 1,6 milijardi dolara u 2023. godini, što je skoro 95 odsto od 1,7 milijardi dolara zabeleženih u 2019. godini.

Prema UNWTO, međunarodni vazdušni kapaciteti i potražnja putnika oporavili su više od 90 odsto u odnosu pre pandemije do oktobra 2023, a globalne stope popunjenosti smeštajnih objekata dostigle su 65 odsto u novembru.

Kako se navodi u izveštaju, očekuje se da će turizam u Kini rasti u ovoj godini, zbog viznih olakšica i poboljšanih vazdušnih kapaciteta.

Očekuje se da će Evropa ponovo imati dobre rezultate 2024. godine, u martu će se Rumunija i Bugarska pridružiti šengenskoj zoni slobodnog kretanja, a Pariz će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara u julu i avgustu.

Ekonomske i geopolitičke prepreke i dalje predstavljaju značajne izazove za održivi oporavak međunarodnog turizma i nivo poverenja, kao i trajna inflacija, visoke kamatne stope, nestabilne cene nafte i poremećaji u trgovini, što sve može nastaviti da utiče na troškove transporta i smeštaja u 2024.

U tom kontekstu, očekuje se da će turisti sve više tražiti vrednost za novac i putovati bliže kući.

Nedostatak osoblja ostaje kritično pitanje, jer se turistička preduzeća suočavaju sa nedostatkom radne snage kako bi se izborila sa velikom potražnjom.

Sukobi na Bliskom istoku kao i druge rastuće geopolitičke tenzije, nastavljaju da utiču na turitička kretanja, dodaje se u izveštaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropski turizam evropa turizam 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana