Tekst objavljen: 29.08.2023 14:05        


Krediti stanovništvu povećani su za 14,9 milijardi dinara u drugom tromesečju ove godine, odnosno za jedan odsto, pre svega zbog rasta zaduživanja putem keš kredita

Evo koje kredite građani najviše traže u ovom trenutku


Upravo keš pozajmice imaju najveći ueo u zaduženosti stanovništva, pa tek onda slede stambeni krediti, saopštila je Narodna banka Srbije u poslednjem Izveštaju o kreditnoj aktivnosti.

Veći rast gotovinskih kredita uticao je na to da učešće ovih kredita u ukupnim zajmovima stanovništvu bude povećano na 44 odsto u junu, dok je udeo stambenih kredita iznosio 40,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rast kamatnih stopa

Narodna banka Srbije nastavila je da pooštrava monetarne uslove tokom drugog tromesečja i nastavljen jerast kamatnih stopa na dinarske kredite, koje su u drugom tromesečju u proseku iznosile 6,5 odsto za privredu i 13,5 odsto za stanovništvo u poređenju sa 6,4 i 13,4 odsto u prvom tromesečju, navodi se u Izveštaju NBS.

Kamatne stopena kredite u evrimau Srbiji iznosile su u proseku 6,4 odsto za privredu i 7,2 odsto za stanovništvo (u odnosu na 5,8 odsto i 6,8 odsto za građane).

Minimalnoučešće za kupovinu prvog stana, od 2020. godine smanjeno je na10 odsto, sa prvobitnih 20 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti građana podizanje kredita Narodna banka Srbije keš krediti stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana