Tekst objavljen: 22.02.2023 15:50        


Ekonomska aktivnost u eurozoni ojačala je u februaru i dostigla najvišu vrednost u poslednjih devet meseci, pokazalo je istraživanje analitičke kompanije S&P Global. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je sa 50,8 bodova u januaru na 52,3 boda, javlja francuska novinska agencija AFP a prenosi SEEbiz

Ekonomska aktivnost u Evrozoni najveća u poslednjih devet meseci


Opseg ekonomije europodručja jača kada vrednost indeksa pređe 50 bodova.

Prema nalazima ankete, pad inflacije i otvaranje kineske ekonomije nakon strogih ograničenja zbog covida-19 imali su podsticajan učinak na privrednu aktivnost.

Kako je ocenio glavni ekonomista S&P Globala Kris Viljamson, ostvarena februarska vrednost PMI indeksa u skladu je s rastom od nešto ispod 0,3 odsto u prvom kvartalu ove godine.

“Kašnjenja isporuke povezana s pandemijom koja su uticala na proizvodne pogone u poslednje dve godine nadoknađena su bržim rokovima isporuke. To znači da se moć određivanja cena prebacuje s dobavljača na menadžere odeljenja nabavke u pogonima, što smanjuje inflaciju industrijskih cena”, ocenio je Viljamson.

On je i upozorio da će kombinacija bržeg rasta od očekivanog i još uvek visoke, iako padajuće, inflacije uticati na nastavak povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB). Već je pet puta podigao kamate od prošlog jula i naznačio da će se na taj potez odlučiti u martu, a verovatno i u narednim mesecima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U petak je guverner francuske centralne banke Fransoa Viljeroj de Galo napore ECB-a da smanji inflaciju na vrednost od dva odsto opisao kao “trku na velike udaljenosti”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska aktivnost evrozona ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana