Tekst objavljen: 09.03.2020 12:55        


Koronavirus bi mogao zadati konačni udarac najdužoj ekonomskoj ekspanziji u američkoj istoriji

Da li su SAD već ušle u recesiju?

To se može gledati i iz drugog ugla: najduža ekonmska ekspanzija u istoriji SAD možda je već gotova, a njen dželat je epidemija koronavirusa, piše Blumberg.

Deluje šašavo govoriti o recesiji kada radnih mesta ima u izobilju. Danas je američki Biro za statistiku rada objavio pad nezaposlenosti na 3,5 procenata, što je pedesetogodišnji minimum.

Ali recesija nije ono vreme kada stvari idu loše, već kada ne idu onoliko dobro kao kada je bio vrhunac. I obrnuto, ekspanzija počinje kada privreda dotakne dno i počne da se oporavlja.

Kada se istoričari ekonomije budu osvrtali na današnje dane, možda će proceniti ovaj februar kao vrhunac najdužeg zabeleženog napretka otkad američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja beleži podatke, to jest od 1854. godine.

To ne bi bio prvi put da su SAD u recesiji a da to ne znaju. U leto 2008. tvorci politika FED-a i dalje su predviđali pristojan ekonomski rast za tu i narednu godinu – iako je recesija počela prethodnog decembra, kako je kasnije utvrdio komitet Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.

Februarski izveštaj o nezaposlenosti zasniva se na podacima do 12. u mesecu, a od tada se dosta toga promenilo. Do tog datuma nije bilo zabeleženih slučajeva zaraze u SAD, do 5. marta ih je već bilo 99, od čega 10 preminulih osoba, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema istraživanju MIT-a američka privreda bila je u opasnosti od recesije i pre epidemije koronavirusa. U januaru je šansa da SAD odu u recesiju iznosila 70 odsto, iako je tržište akcija bilo 22 procenta u plusu u odnosu na prethodnu godinu, kažu podaci MIT-a. Otad su berze oslabile, čineći domaćinstva siromašnijim a poslovne ljude pesimističnim.

Kako piše njujorška agencija, iako nema mnogo ekonomista koji tvrde da je privreda SAD već u recesiji, neki počinju da ističu kako je ona neminovna.

Mark Zandi, glavni ekonomista Mudiz analitiksa, kaže da je verovatnoća recesije u SAD ove godine barem 50 odsto.

U doba koronavirusa ljubljenje je prokazano, ali SAD bi možda mogle da poljube za rastanak svoj najduži period ekonomske ekspanzije u istoriji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD ekonomija recesija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana