Tekst objavljen: 07.09.2020 12:45        


Neki građani su se pokajali što su prihvatili moratorijum za otplatu kredita. Nekima je, kako tvrde, rata sa dospećem u avgustu, uvećana za 6.000 dinara

Da li su građani obmanuti tokom moratorijuma?

Jesu li građani obmanuti, zašto im nije rečeno da moratorijum košta i da li je vanredno stanje iskorišćeno da banke zarade na poverenju svojih klijenata?

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da je ovo pojedinačan slučaj i da svaki klijent to treba da proveri sa bankom.

On dodaje da svi klijenti dobijaju plan otplate od banke. "U tom planu otplate jasno stoji kakve su obaveze i kolika će biti obaveza nakon isteka moratorijuma", rekao je Vasić.

Što se tiče ovih šest hiljada, kako kaže, treba proveriti kada je kredit uzet, "nije isto da li ste uzeli pre 10 godina, pre pet, ili početkom ove godine".

"Velika je razlika jer kamata koju vi plaćate, ona se proporcionalno smanjuje kako vi isplaćujete vaš dug, tako da ako ste uzeli pre 10 godina, učešće kamate u mesečnoj rati je manje", rekao je.

Dodao je da su oni imali 1.550 objava, od kojih je 67 odsto bilo u vezi sa moratorijumom i da misli da je UBS dosta toga objasnio. Kod moratorijuma, kako kaže, je bitno to što ima mogućnost izbora - možete da uzmete zastoj u otplati ili ne morate.

"Imate mogućnost da uzmete moratorijum ili ne, a ako ga uzmete, opet imate tri opcije", rekao je Vasić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Glavni urednik portala Kamatica Dušan Uzelac kaže da je poenta da banke nisu savršene, često greše, "ovo su situacije koje se često dešavaju izvan medija".

On građanima savetuje da odu u banku da vide o čemu se radi - "da li oni imaju izvenjenje ili objašnjenje"."Banke nisu savršene, ne postoji savršen sistem. Mene su, na primer, greškom u kreditni biro upisali da kasnim sa otplatom", navodi Dušan Uzelac.


Navodi da ljudi ne razumeju mehanizam i da ga je teško objasniti.

Svako ko misli da se desila greška, može se javiti Udruženju banaka Srbije, rekao je Vladimir Vasić.

Podsetimo, Narodna banka Srbije donela je odluku da se moratorijum na otplatu obaveza bankama produži za još dva meseca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Udruženje banaka Srbije vladimir vasić dušan uzelac moratorijum na otplatu kredita obmana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana