Tekst objavljen: 17.05.2019 12:50        


Izgradnja auto-puteva u Rumunije ide sporo ove godine, jer se veliki projekti istiskuju drugim vrstama javne potrošnje, uprkos lošem stanju putne i železničke mreže u zemlji, ocenjuje se u analizi Sorin Melenciuc na portalu Businessreview.eu.

Da li ste znali da su naše komšije napravile auto put koji ne vodi nigde?

Rumunska saobraćajna infrastruktura spada među najmanje razvijene u Evropskoj uniji. Mreža autoputa se sastoji od nešto više od 800 kilometara nakon otvaranja tri mala dela puta krajem prošle godine, ali i dalje izgleda kao slagalica sa mnogo nedostajućih komada i ostaće tako većinu naredne decenije, ocenjuje se u analizi.

Jedan od glavnih razloga za spori napredak velikih projekata autoputeva u Rumuniji je loše upravljanje državnom putnom kompanijom i politički nestabilna pozicija ministra saobraćaja.

Autorka kaže da je u 2018. godini promenjeno upravljanje svim većim državnim infrastrukturnim kompanijama, a na poziciji ministra saobraćaja promenile su tri različite osobe u poslednje dve godine.

Uprkos mršavom napretku, obećanja i dalje dolaze. Rumunija će imati 1000 km autoputa do 2020. godine, izjavio je nedavno novinarima direktor državne putarske kompanije Narcis Neaga.

Međutim, uprkos cilju da se 2018. godine lansira najmanje 100 km nove autoputa, samo je oko 60 km zaista završeno.

Nezavisna nevladina organizacija Pro Infrastructura (API) procenjuje da će ove godine biti realno otvoreno 43 km novih autoputeva čime bi ukupna mreža dostigla oko 850 km.

Da li će se to desiti, zavisi od novca koji je vlada spremna da potroši na infrastrukturu u tako komplikovanom političkom periodu, sa dva kruga izbora ove godine - i još dva u 2020. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Analitičari sumnjaju da će infrastrukturni projekti biti priorite rumunskoj vladi u ovoj godini.

U analizi se ističe da pritisak javnosti na vladu jača. Nedavno se u Moldaviji, najsiromašnijoj rumunskoj pokrajini, rodio pokret čija se ideja brzo raširila zemljom i dobila neočekivanu podršku. Pokret pod imenom #șîeu, inicirao je preduzetnik koji je u svom dvorištu sagradio jedan metar auto-puta – prvi metar auto-puta u Moldaviji uopšte.

Ovaj njegov potez pratio je petnaestominutni prekid u radu u mnogim velikim gradovima širom zemlje. Poruka je bila da Rumuni smatraju da je loša infrastruktura glavna prepreka za njihov svakodnevni život.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto put rumunija region balkan kampanja infrastruktura

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana