EUR 117,59 USD 104,80 CHF 108,98

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 05.06.20. :: 117.5912 rsd

Tekst objavljen: 24.04.2020 12:15        


Eksplozivnu popularnost i najširu moguću primenu pleksiglas beleži ovih dana zahvaljujući masovnom podizanju zaštitnih pregrada svuda gde je potrebno

Da li nam stiže "doba pleksiglasa"?

Najčešćče se za pregrade koristi u prodavnicama, bankama, pošstama, kriznim štabovima za borbu protiv korona virusa…

Brane od pleksiglasa propisane su kao deo obaveznih epidemioloških mera u mnogim uslužnim i trgovačkim delatnostima kojima se najnovijim planom hrvatske vlade u nastupajućem periodu planira da dobiju dozvolu da ponovo počnu da rade.

Već se naveliko nude na tržištu i zaštitne pregrade od pleksiglasa za razdvajanje stolova u restoranima i kafićima, a u prodaji je i pregradni asortiman za frizerske salone ili taksiste.

Viziri za glave trgovaca su takođe najčešće od pleksiglasa, kao i kutije s otvorima za ruke za zdravstvene radnike. Od pleksiglasa se izrađuju pregrade za razdvajanje putnika u unutrašnjosti aviona, za zaštitu putnika u vagonima metroa i autobusima, kao i prozirni paravani za samostalno ili porodično razdvajanje na javnim plažama, navodi list.

U tekstu se predviđa da bi moglo da se dogodi i da će, čim se najave datumi planiranog otvaranja škola, na tržište biti lansirane i prigodne učeničke prozirne kapsule.

Najkvaliteniji je nemački pleksiglas, a veliki evropski proizvođači još su i Španija i Italija. Kina uglavnom nudi lošiju robu, ali je i nema trenutno na tržištu. Nakon nestašice zaštitnih maski u prvoj fazi epidemije, u ovoj drugoj - u kojoj se mnoge zemlje pripremaju za postupnu normalizaciju života - pleksiglas je takođe postao nedostupan i tražen materijal.

Mnoge istorijske epohe na zemlji dosad su bile obeležene dominantnim materijalima - imali smo tako kameno doba, gvozdeno i bronzano doba… A na Zemlji je, zahvaljujući koronavirusu, upravo nastupila najnovija era - doba pleksiglasa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pleksiglas doba pleksiglasa korona virus ekonomija svet zdravlje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana