Tekst objavljen: 23.07.2024 14:55        


Da li znate kada će vam džet leg biti naporniji – kada putujete prema zapadu ili istoku? Zašto hrana u avionu ima lošiji ukus? Koja zemlja ima najviše aerodroma? U nastavku pročitajte odgovore na ova i druga pitanja o letenju

Da li je džet leg naporniji kada putujete na istok ili na zapad? Oni koji često lete znaju odgovor


- Najviše aerodroma na svetu ima SAD, 15.873 prema najnovijim podacima Statiste. Na drugom mestu je Brazil sa 4.919 aerodroma, a na trećem Australija sa 2.180. najbolje plasirana evropska zemlja, Velika Britanija, nalazi se na šestom mestu, sa 1.043 aerodroma.

- Ljudi koji često lete avionom imaju veću šansu da pate od viška kilograma, ali ne brinite, treba da letite 21 dan mesečno da biste upali u rizičnu grupu.

- Džet leg je naporniji ako idete od zapada ka istoku jer to čini dan kraćim, dok put od istoka ka zapadu čini dan dužim, pa se mozak lakše adaptira na promene u vremenu.

- Najkraći let za koji možete kupiti karte je između dva škotska ostrva i traje samo minut i po.

- Ako ste mislili da u današnjoj avio-industriji vlada teror lepote, onda niste čuli da 30-ih godina prošlog veka stjuardese nisu smele da imaju više od 52 kilograma.


- Čak i ako putujete prvom klasom i možete da birate šta ćete pojesti, mala je šansa da ćete biti oduševljeni obrokom. Hrana ima lošiji ukus u avionu jer na čulo ukusa utiče pritisak u kabini i to tako da smanjuje osetljivost za čak 30%, pa nam sve deluje pomalo bljutavo.

- Jedna od najsmrtonosnijih avionskih nesreća desila se zapravo na tlu. Bilo je to 1977. godine na ostrvu Tenerife kada su se dva aviona sudarila nasred piste. Poginulo je 583 ljudi, a preživelo samo 61.

- Ne zaboravite, ipak, da je avion najbezbednije prevozno sredstvo. Najopasnija su prva tri minuta nakon poletanja i poslednjih osam minuta pre sletanja jer se tad dešava najviše nesreća, 80%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zanimljivosti letovi avioni aviosaobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana