Tekst objavljen: 03.02.2020 12:15        


Prethodni vikend obeležile su dvocifrene temperature, više primerene ranom proleću, nego maksimumu zime

Da li dvocifrene temperature štete usevima?

Ipak u prizemnom sloju vazduha bilo je jakih mrazeva. Agrometeorolog Srđan Milakara kaže da pojave epizoda visokih temperatura koje traju nekoliko dana nisu dovoljne da isprovociraju pokretanje voćnih sokova kod voćarskih kultura i da poljoprivrednici neće imati problema sa usevima.

Agrometeorolog Srđan Milakara objašnjava da su usevi u fazi mirovanja iako je temperatura proteklih dana bila neuobičajena za ovo doba godine.

"Bilo je godina kada su registrovane ovako visoke temperature, recimo 2007, 2008, 1989, 1990. godine... Bilo je visokih temperatura na ovim našim područjima, ali bez negativnog uticaja na stanje ozimih useva, a i voća, zato što su temperatura u prizemnom sloju i noćne temperatura još uvek niske i primerene ovom delu godine", kaže Milakara.

Ističe da pojave epizoda visokih temperatura koje traju nekoliko dana nisu dovoljne da isprovociraju pokretanje voćnih sokova kod voćarskih kultura.

"Mogu biti ugrožene neke ranocvetajuće, breskve, nektarine i kajsije, ali pošto temperature nisu jako visoke i ne traju dugo, ne bi trebalo da bude problema. Očekuje se pad temperature narednih dana, tako da će se vratiti sve na svoje mesto", naglašava Milakara.

Kaže da kiše nije bilo dovoljno u januaru, kao ni snega, ali da se očekuje narednih dana pojava padavina, najpre kiše, a onda i snega, naročito južnije od Save i Dunava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Sneg je dobar izolator za ozime useve ukoliko se pojave niske temperature u prizemnom sloju vazduha. I bez snega, temperatura zemljišta u setvenom sloju, u zoni korena su uglavnom bile pozitivne, tako da nije bilo alarmantno za stanje ozimih useva", objašnjava Milakara.

Ističe da u ravničarskim krajevima nije bilo niskih temperatura koje bi ugrožavale stanje ozimih kultura.

"Prognoze su takve da će biti hladnije, u skladu sa kalendarom, tako da neće biti problema", kaže Srđan Milakara.

Ističe da su temperature bile pogodne za pojavu glodara, ali da poljoprivrednici znaju kako da zaštite useve.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srđan milakara usevi klima visoke temperature

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana