Tekst objavljen: 24.07.2022 12:00        


Netfliks (NFLKS.O) je prekršio holivudska pravila kako bi stvorio globalnog kolosa za strimovanje vrednog 82 milijarde dolara kog je ostatak industrije zabave požurio da kopira. Ali kako se rast usporava, kompanija sve više gleda unazad u potrazi za novim putem napred, u međuvremenu pozajmljujući stranicu iz knjige Volta Diznija

Da li će filmske i tv franšize spasiti Netfliks?


Kompanija koja je promenila način na koji gledamo televiziju i filmove ima za cilj da oponaša uspeh Mikija Mausa i "Ratova zvezda", pokušavajući da izgradi brendove koji se kreću kroz film, televiziju, igre i potrošačke proizvode, rekli su direktori, piše Rojters.

Netfliks timovi smišljaju načine kako da iskoriste više od Netfliksovih većih emisija i filmova sa univerzumima i likovima kojima se mogu vraćati iznova i iznova. Strategija franšize, čiji su detalji ovde prvi put objavljeni, treba da dopuni napore Netfliksa da izgradi ogromnu biblioteku originalnog programa sa nečim za svačiji ukus.

„Želimo da imamo našu verziju 'Ratova zvezda' ili našu verziju 'Harija Potera' i veoma naporno radimo na tome da to napravimo", rekao je Metju Tanel, potpredsednik Netfliksa zaslužan za pronalaženje "Stranger Things". "Ali oni se ne grade preko noći."

Netfliksova franšizna inicijativa dolazi u kritičnom trenutku, nakon dva kruga otpuštanja zbog gubitaka pretplatnika. Ona se utrkuje u izgradnji jeftinije verzije usluge koja će biti podržana oglašavanjem, za koju se jednom zaklela da nikada neće raditi. Očekuje se da će kompanija u utorak izvesti gubitak od 2 miliona pretplatnika kada objavi kvartalnu zaradu. Njegove akcije su ove godine potonule za 70%.

Neki od trenutnih partnera Netfliksa, koji su tražili anonimnost kako bi zaštitili svoje tekuće poslovne odnose, rekli su da su frustrirani onim što vide kao nedostatak saradnje između filmskih i televizijskih grupa. Ovo je zaustavilo napore da se kapitalizuje uspeh kroz nastavke, spin-offe ili filmske adaptacije hit serije, rekli su oni.

„Izgleda kao da morate da se izborite za stvaranje franšize tamo“, rekao je jedan direktor studija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tunel je ponudio drugačiji pogled. On i portparol kompanije opisali su okruženje bliske saradnje među kreativnim rukovodiocima, koji mogu nezavisno da daju podršku za projekte, ali rade ka istim ciljevima.

„U tradicionalnom studiju postoje ovi veliki zidovi između igranog tima i tima za animaciju i tima za serije“, rekao je on. „Pošto je Netfliks veoma mlada organizacija, ti zidovi jednostavno nisu imali vremena da se izgrade.

Tretman "Stranger things"

Rukovodioci Netflika ističu „Stranger Things“ kao model. Naučno-fantastična serija, koja je sada u svojoj četvrtoj sezoni, inspirisala je robu od smrznute pice Surfer Boi u Valmartu do igračaka Magic 8 Ball iz Hasbro-a, plus iskustva uživo. U pripremi su spin-off serijal "Stranger Things" i scenska predstava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
franšiza televizija netflix stranger things

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana