Tekst objavljen: 18.07.2023 14:40        


U poređenju sa Kinom, privreda Indije je i dalje mala jer je kineski bruto domaći proizvod više od pet puta veći, međutim Indija beleži stabilan ekonomski rast poslednjih godina, dok je ekonomski napredak Kine izgubio zamah

Da li bi Indija mogla da postane "nova Kina"?


U budućnosti se očekuje značajan pad ekonomskog rasta Kine na godišnjem nivou, piše "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).

Istovremeno, indijska ekonomija je doživela značajnu transformaciju i pomerila se ka strategiji koja je orijentisana na izvoz.

Ove godine Indija je postala najmnogoljudnija država na svetu i, poput Kine, ima ekonomske i geopolitičke ambicije u tom delu sveta.

Mlada i rastuća populacija Indije ima potencijal da podstakne svoju ekonomiju, dok se Kina, nasuprot tome, već bori sa starenjem i padom broja stanovnika.

Međutim, glavni problem indijske ekonomije je činjenica da znatno više ljudi živi u ruralnim nego u urbanim područjima.

U Indiji oko 35 odsto stanovnika živi u urbanim područjima, dok u Kini taj procenat iznosi 62 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Višim stepenom urbanizacije raste i stepen razvijenosti jedne zemlje. Kada gradovi postanu veći, to je prvenstveno rezultat ekonomskog uspeha. Oni su atraktivni za međunarodne investitore i imaju vecu produktivnost", piše FAZ.

Nemački list ističe da Kina i dalje ima daleko bolju infrastrukturu od Indije, kao i da se najveće kontejnerske luke na svetu gotovo isključivo nalaze u Kini.

"Aerodromi i železnička mreža su moderni. Sa 38.000 kilometara dugom mrežom za brze vozove, Kina je na prvom mestu. Gradski saobracaj je takođe značajno poboljšan. Nasuprot tome, Indija izgleda skoro siromašno", navodi se u tekstu.

Za ekonomske i geopolitičke ambicije obe zemlje ključan je Indijski okean, a Kina je Novim putem svila stvorila pojas oko Indije.

Peking gradi luke, puteve i mostove u Mjanmaru, Bangladešu, Šri Lanki, Pakistanu, pa čak i u Africi.

Ovom strategijom "biserne ogrlice", Kina želi da obezbedi svoj uticaj i da obuzda rast Indije.

Nju Delhi je, sa druge strane, odgovorio kontrastrategijom - jača odnose sa zemljama koje izlaze na Indijski okean i, istovremeno, jača strateška partnerstva sa Mongolijom, Vijetnamom, Japanom, Singapurom i Indonezijom.

Međutim, FAZ navodi da bi sukob između dve zemlje mogao da nastane na Himalajima gde ne postoji zvanična granica između Indije i Kine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska analiza svetska ekonomija kina indija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana