Tekst objavljen: 07.07.2024 16:00        


Već postoji takva mera u komšiluku

Crnogorci razmišljaju o uvođenju stalnog sezonskog radnika


Crnogorska vlada planira da smanji nezaposlenost i reguliše manjak radne snage tokom turističke sezonetako što će uvesti kategoriju stalnog sezonskog radnika.

Kako navodi crnogorski portal, time bi se zaposleni zadržali na poslovima i van turističke sezone, dobijali bi platu i uplatu doprinosa i kada ne rade, dok bi poslodavci dobili stalnu radnu snagu, i za delove godine sa manjim obimom posla.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su “Vijestima” rekli da rade na Nacrtu zakona o stalnom sezoncu, kako bi se domaća radna snaga efikasnije zapošljavala, regulisao zakonski okvir i uključile sve institucije. Prvi sastanak radne grupe održan je 14. juna,pa su tako izostali detalji kako bi Zakon mogao da izgleda.


Već postoji takva mera u komšiluku

Hrvatska je kategoriju stalnog sezonskog radnika uvela pre nekoliko godina. Program sprovodi hrvatski Zavod za zapošljavanje, gden navode, na ovu meru pravo imaju oni koji su u kontinuitetu radili najmanje šest, a ne duže od devet meseci kod istog poslodavca i koji će raditi još najmanje šest meseci.

Poslodavac kroz ove mere dobija 100 odsto troška produženog penzionog osiguranja u prva tri meseca, a kasnije 50 odsto i to najduže za tri meseca.

- Novčana pomoć radniku isplaćuje se za najviše šest meseci produženog penzionog osiguranja u iznosu koji se utvrđuje na temelju proračuna novčane naknade za vreme nezaposlenosti (novčana pomoć za prvih 90 dana korišćenja iznosi 60 odsto, a za preostalo vreme korišćenja 30 odsto od utvrđene osnovice, a najviše u visini 70 odsto, a za preostalo vreme korišćenja 35 odsto iznosa prosečne neto plate isplaćene po zaposlenom u kompanijama u Hrvatskoj u prethodnoj godini. Najniži iznos novčane pomoći ne može biti niži od 50 odsto minimalne plate, umanjene za doprinose za obavezna osiguranja utvrđena posebnim propisom - piše na sajtu.

Iz Privredne komore su za "Vijesti" rekli da će donošenje Zakona o stalnom sezoncu biti važan deo reformi, posebno jer je domaći turizam i dalje veoma sezonalan a deo potencijalnih radnika obeshrabren, jer neće imati primanja u toku cele godine.

- Na ovaj način bi se motivisali nezaposleni da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. Sistem osigurava finansijsku podršku radnicima-sezoncima u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima iz svih delatnosti, koji tokom godine imaju razdoblja smanjenog obima posla zbog sezonske vrste poslovanja. Radi se o osobama koje su u kontinuitetu radile najmanje šest meseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu (minimum šest meseci) - istakli su iz Privredne komore.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stalni sezonski radnici Crna Gora bivša jugoslavija sezonski radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana