Tekst objavljen: 09.12.2019 15:50        


Građani Srbije su na hranu i bezalkoholna pića tokom 2018. godine trošili oko četvrtine (24,2%) kućnog budžeta, duplo više nego proseka Evropske unije, ukazuju podaci Eurostata

Četvrtinu kućnog budžeta trošimo na hranu

Jedine države koje su prošle godine po udelu potrošnje na ishranu u kućnom budžetu bile lošije jesu Crna Gora (24,8%) i Rumunija (27,8%).

Albanija i Bosna i Hercegovina nisu predstavljene u poslednjem istraživanju, ali su prošle godine beležile najveći udeo hrane u kućnom budžetu.

Države članice EU u proseku 12,1% izdataka domaćinstava troše na hranu i bezalkoholna pica, dok troše četvrtinu na stananarinu i komunalije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prethodne godine, domaćinstva u EU potrošila su više od hiljadu milijardi evra, oko 6,6% celokupnog bruto domaćeg proizvoda Unije na hranu i bezalkoholna pića.

Između 2008. i 2018. godine, udeo u ukupnim izdacima domaćinstava za hranu smanjio se ili je ostao stabilan u većini država članica EU, dok je njegovo uvećanje zabeleženo u desetak zemalja.

Građani Ujedinjenog Kraljevstva troše najmanje na hranu, nepunih 8% kućnog budžeta, a oko 9% troše stanovnici Irske i Luksemburga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
četvrtina kućnog budžeta kućni budžet hrana namirnice domaćinstvo Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana