Tekst objavljen: 11.05.2020 11:25        


Tržište nepokretnosti u vreme vanrednog stanja nije potpuno stalo. Iako se kupovalo manje za 70 odsto, cene nisu padale

Cene stanova za sada nisu padale, da li će se to promeniti?

Ana Đurković iz Republičkog geodetskog zavoda kaže da je u najvećim gradovima u Srbiji – Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu situacija bila slična.

U prvoj nedelji vanrednog stanja tržište nekretnina je zabeležilo pad za 70 odsto.

"Takva situacija se nastavila do kraja aprila, kada se krenulo sa laganim rastom, koji se nastavio do kraja vanrednog stanja", rekla je Đurkovićeva.

Najviše su kupovani stanovi – 45 odsto od ukupnog prometa nekretnina.Do većeg pada cena, međutim, nije došlo.

"Ako uporedimo sa istim periodom prethodne godine, možemo reći da su cene rasle, ali ako uporedimo sa januarom, februarom i martom, vidimo da su možda malo pale, ali je bitno naglasiti da imamo mnogo manji broj podataka i moramo biti oprezni. Najpreciznije bi bilo reći da su ostale u opsegu cena pre uvođenja vanrednog stanja", ističe Đurkovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Stanovi su se manje kupovali gotovinom

Ipak, na jednom nivou je došlo do promena – statistički gledano, manje stanova je plaćeno gotovinom.

"U odnosu na registrovane kupoprodaje, procenat plaćanja gotovinom je opao. Ako gledamo samo stambene nepokretnosti, odnos plaćanja gotovinom i iz kredita je 50:50, a bio je 70:30 u korist plaćanja gotovinom", navodi Đurkovićeva.

Na pitanje da li se može očekivati pad cena nekretnina, s obzirom na najavljeni pad BDP-a, Đurkovićeva kaže da o tome može da se razgovara, ali ne može da se da pouzdana procena.

"Ne bih mogla da prognoziram, radili smo statistike na osnovu naših podataka – radimo statitstiku onoga šta se dešava, a za dalje prognoze možemo da pričamo, ali tek ćemo videti", rekla je Đurkovićeva.

1 komentar

  1. User image
    Vladimir 11.05.2020 16:11

    Misljenja sam da ce investitori do maximuma protezirati odluku o smanjenju cena stanova...Iako je izgledno da se dosta majstora vratilo, ako ne i vecina i da ce cena rada pasti...kao i da ce dosta ljudi izgubiti posao i uopste bice dugo prisutna atmosfera straha medju ljudima, jer je svima jasno da nam je pravi test oko epidemije dolazak zimskih meseca...
    Po starom srpskom obicaju, dugo ce se praviti da su ne informisani...kako bi jos vise zaradili...Ali...
    Ocekujte polako spustanje cena stanova od zime...i taj trend ce dugo biti prisutan... mozda u jednom trenutku se cene stanova i priblize realnim...
    Jednostavno je, pratite trziste nekretnina u okruzenju, npr u Budimpesti i slicna koliko toliko uredjena trzista gde ne postoji burazerska, partijska i leva ruka desni dzep ekonomija

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine cena nekretnina vanredno stanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana