Tekst objavljen: 15.05.2023 15:45        


Cene nafte pale su u ponedeljak jer je zabrinutost za potražnju za gorivom u najvećim svetskim potrošačima nafte u Sjedinjenim Državama i Kini nadoknadila loše raspoloženje o pooštravanju zaliha zbog smanjenja OPEC+ i nastavka kupovine američkih rezervi

Cene nafte nastavile da padaju


Fjučersi na naftu Brent pali su za 62 centa, ili 0,84%, na 73,55 dolara po barelu do 03:48 GMT, dok je nafta američkog West Texas Intermediate bila na 69,48 dolara po barelu, što je pad od 56 centi, ili 0,8%.

Prošle nedelje, oba merila su pala četvrtu nedelju zaredom, što je najduži niz nedeljnih padova od septembra 2022, zbog zabrinutosti da bi Sjedinjene Države mogle ući u recesiju usled “značajnog rizika” od istorijskog neplaćanja od strane države u prve dve nedelje juna.

Investitori su tražili sigurno utočište kao što je američki dolar, jačajući valutu i čineći robu denominiranu u dolarima skupljom za vlasnike drugih valuta.

- Cene nafte su i dalje pod pritiskom zbog slabih izgleda potražnje jer se napredak Kine u ponovnom otvaranju privrede čini neravnim, rekla je Reutersu analitičarka CMC Markets Tina Teng, dodajući da je bankovni poraz SAD-a takođe izazvao potrese na tržištu.

Investitori će u narednoj nedelji pretraživati ​​niz kineskih ekonomskih podataka o industrijskoj proizvodnji, investicijama u osnovna sredstva i maloprodaji u potrazi za znakovima poboljšanja potražnje za naftom, rekla je ona.

- Uz neujednačeno ponovno otvaranje u Kini i zabrinutost da se SAD suočavaju sa usporavanjem rasta u trenutku kada se ključni datum za gornju granicu duga brzo približava, nadopunjen rastom američkog dolara, raspoloženje tržišta prema sirovoj nafti u najboljem slučaju će ostati mlaka, rekao je analitičar IG-a Tony Sycamore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Globalne isporuke sirove nafte

Ipak, globalne isporuke sirove nafte mogle bi se pooštriti u drugoj polovini jer grupacija OPEC+, organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju, dodatno smanjuju proizvodnju koja smanjuju dostupnost sirove nafte.

Grupacija je u aprilu objavila da će neke članice dodatno smanjiti proizvodnju za oko 1,16 miliona barela dnevno, čime će ukupan obim smanjenja iznositi 3,66 miliona barela dnevno, prema proračunima Reutersa.

Međutim, Irak ne očekuje da će OPEC+ dodatno smanjiti proizvodnju nafte na svom sledećem sastanku u junu, rekao je njegov ministar nafte Hayan Abdel-Ghani.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
OPEC nafta pad cene nafte gorivo sirova nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana