Tekst objavljen: 07.09.2023 15:15        


Tržište rada IT industrije u Srbiji polako ulazi u fazu stabilizacije broja oglasa za posao

Broj oglasa za IT poslove se stabilizuje


Prema istraživanju koje je sproveo najposećeniji sajt za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs, pad potražnje za IT kadrovima se zaustavlja i broj oglasa postepeno počinje da raste.

– Kada poredimo trend potražnje za IT kadrovima od januara do juna prošle godine i prve polovine ove godine zabeležen je pad broja IT oglasa u prvih šest meseci 2023. za 49 odsto. Što se tiče prva dva kvartala ove godine i tu se desio blagi pad broja oglasa u drugom kvartalu u odnosu za prvi za devet odsto. Posle aprila 2023. ukupni broj oglas raste, pa je u junu u odnosu na maj zabeležen rast broja oglasa od 27 odsto – otkriva Marko Vučetić, pi-ar sajta.

Takođe, manja potražnja, naročito inostranih kompanija koje su nudile mogućnost za rad od kuće, doveli su do pada broja oglasa za upravljačke pozicije u prvoj polovini 2023. za 11 procenata u odnosu na isti period lane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Od oktobra 2022. beleži se rast jedinstvenog broja kandidata koji konkurišu na IT oglase. Kada se uzme u obzir da se u tom istom periodu smanjuje broj oglasa na tržištu, veća aktivnost IT kandidata na tržištu se javlja kao posledica nesigurnosti koja se oseća kod njih. Iako je potražnja za IT kandidatima u odnosu na prošlu godinu sveukupno je manja, ipak je došlo do procentualnih promena potražnje kandidata po senioritetu. Tako je potražnja za junior kandidatima veća za 7 odsto u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period lane – navodi Vučetić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao u it-iju it sektor domaći IT sektor oglasi za posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana