Tekst objavljen: 12.08.2020 15:50        


Velika Britanija je ušla u najdublju recesiju otkad se o tome vode zvanični podaci, jer su brojke u sredu pokazale da je britanska ekonomija opala više nego bilo koja druga država G7 tokom izbijanja koronavirusa u toku tri meseca do juna

Britanska ekonomija i zvanično u najvećoj recesiji ikada

Zavod za nacionalnu statistiku saopštio je da je bruto domaći proizvod (BDP), inače najšire merilo ekonomskog prosperiteta, u drugom tromesečju smanjen za 20,4 odsto u poređenju sa prethodna tri meseca, što je najveći kvartalni pad otkad su uporedni podaci počeli da se prate 1955. godine.

Nakon pada od 2,2 odsto u prvom kvartalu, kako piše Gardijan, brojke potvrđuju da je britanska ekonomija pala u recesiju nakon širenja epidemije u martu, a vlada je uvela nacionalnu izolaciju da bi je obuzdala. Ekonomisti smatraju da su dve uzastopne četvrtine smanjivanja BDP-a tehnička definicija recesije.

Padom za 20,4 odsto, ekonomija Velike Britanije zvanično je pala u recesiju posle 11 godina, što je posledica uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv koronavirusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mesečnoj stopi od 8,7 odsto.

“Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i građevinska industrija je nastavila da se oporavlja “, rekao zvaničnik Zavoda za statiku.

Britanska vlada se nada da će sa popuštanjem mera poslednjih meseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu, omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveća recesija u istoriji Velika Britanija ekonomija britanska ekonomija recesija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana