Tekst objavljen: 18.07.2023 15:45        


Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana, u junu 2024. godine, iznositi 8 odsto, što predstavlja blago povećanje u odnosu maj, kada su rekli da očekuju inflaciju od 7,5 procenata, objavila je Narodna banka Srbije (NBS)

Bankari i privrednici za 2024. očekuju inflaciju od 7 do 9,8 odsto


Inflaciona očekivanja su prema rezultatima poslednje, julske ankete agencije Blumberg i niža pošto prema njima očekivana inflacija u junu 2024. godine iznosi 7,0 odsto.

Očekivanja privrednika su se, navode iz NBS, smanjila prvi put nakon sedam meseci kada su iznosila 10,0 odsto, a u julu su iznosila 9,8 procenata.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tako su očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred povećana sa 4,5 odsto u maju na 5,0 odsto u junu, dok su za tri godine smanjena na 3,7 odsto, sa 3,8 odsto u maju i nalaze se unutar granica cilja Narodne banke Srbije.

I srednjoročna očekivanja privrednika za dve godine unapred su takođe smanjena i to sa 7,0 odsto u maju na 6,8 odsto u junu, dok su za tri godine unapred očekivanja ostala nepromenjena iznose 5,0 odsto.

Iz NBS ocenjuju da rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija 2024 Narodna banka Srbije ekonomske prognoze Inflacija u Srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana