Tekst objavljen: 01.05.2021 16:00        


Promet trgovaca iz marta i aprila prošle godine, kad su građani zbog lokdauna gomilali zalihe namirnica, teško će se ponoviti

Badel trlja ruke: Skočila prodaja "žestine" u za vreme pandemije

Prodaja namirnica i druge robe široke potrošnje, uz češće kuvanje i boravak kod kuće, se stabilizovala, tvrde hrvatski trgovci.

No zbog zatvaranja pa delimičnog otvaranja kafića, pa "nove normalnosti" za koju niko ne zna koliko će trajati, mnogi neizvesnost, iščekivanje i stres krate kojom čašicom više, pa prodaja alkoholnih pića u maloprodaji ruši sve rekorde.

U trendu i pljoske

U vreme potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata i kafića, beležio se rast i od 30 do 35 odsto, a poslendjih nedelja, otkako je dopušten rad terasa kafića od sredine marta, prodaja je i dalje bila 10 do 15 odsto viša u odnosu na prosek pre pandemije.

"Prodaje se puno, a dok su kafići bili zatvoreni, prodaja je bila luda - i ne samo alkoholnih pića svih kategorija, nego i vina i piva, kafe, čaja. Ljudi se verovatno i više druže kod kuće, što je dodatno uticalo na taj rast", kaže predsednik uprave NTL-a (trgovinski lanac u Hrvatskoj) Martin Evačić.

Slično kažu i u Studencu i Konzumu.

"U početku je porast bio vidljiviji na jeftinijim alkoholnim pićima sa većim udelom alkohola, za koje možemo pretpostaviti da su se koristila i kao dezinficijensi ili antiseptici", kažu u Konzumu.

Dodaju kako se uticaj samo delimičnog otvaranja kanala HoReCa (hoteli, restorani, kafići) oseća i dalje pa se trend rasta prodaje alkoholnih pića zadržao i u prvom tromesečju ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mala pakovanja alkohola od 0,1 litra, koja neki zovu "putnim", a neki i "unučićima", koja se obično prodaju uz blagajne, verovatno su i najtraženija, što se vidi i po odbačenim bočicama oko prodavnica i klupa u blizini. Večernji list nezvanično saznaje da proizvodne linije za "unučiće" najvećeg hrvatskog proizvođača jakih alkoholnih pića "Badela 1962" miruju samo nedeljom.

"Istina je da potražnja za pakovanjima od 0,1 litra snažno raste i da naše linije za njihovu proizvodnju rade punim kapacitetom. Zbog ograničenja u radu ugostiteljskih objekata više se konzumira na otvorenom tokom privatnih i spontanih okupljanja", odgovaraju iz "Badela" i dodaju da su, prateći aktuelne trendove, lansirali i nova pakovanja, pljoske od 0,2 litra gorkog pelinkovca i pelinkovca oranž.

Manja pakovanja od 0,1 litra i 0,2 litra prodaju i na inostranim tržištima, najviše u BiH, Severnoj Makedoniji i Poljskoj. No iako kanal maloprodaje znatno raste, tržište jakih alkoholnih pića ukupno je u padu u odnosu na 2019. zbog ograničenog poslovanja i problema s kojima je suočen HoReCa sektor. Badelovci su nedavno imali sastanak s Ukrajincima o jačem iskoraku na tamošnje tržište. U Ukrajini su već prisutni sa vinima, a započeli su i s izvozom "antique" pelinkovca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
alkoholna pića alkohol bivša jugoslavija Hrvatska pandemija Badel žestina žestoka pića

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana