Zvanični kurs Evra za dan 20.10.20. :: 117.5801 rsd
Tekst objavljen: 03.07.2020 11:40        


Inostrani stručnjaci za valutna tržišta ocenili su da je naša valuta jedna od najstabilnijih u svetu

Austrijanci svrstali dinar među stabilne valute

Stručnjaci austrijske bankarske grupe za valutna tržišta ocenili su da je srpski dinar "jedna od najstabilnijih valuta na svetu" u analizi kretanja deviznih kurseva nacionalnih valuta zemalja Centralne i istočne Evrope (CIE) prema evru. 

U izveštaju se navodi da fraza "nemojte se boriti protiv centralne banke" dobro ilustruje kretanja na deviznom tržištu u Srbiji.

Analitičari ističu da je dinar jedna od najstabilinijih valuta u svetu od početka godine, te da je Narodna banka Srbije u prvih pet meseci 2020. godine intervenisala neto prodajom deviza u iznosu od 875 miliona evra, što čini 6,1 posto ukupnih deviznih rezervi.

Takođe ocenjuju da NBS ima "pregršt" municije (u smislu deviznih rezervi), i da očekuju da se deprecijacijski pritisci u narednom periodu postepeno smanje.

Kao argumente, koji idu u prilog njihovim očekivanjima, navode stabilnu makroekonomsku sliku Srbije, stabilan priliv stranih direktnih investicija i atraktivan nivo realnih prinosa na državne obveznice.

U izveštaju je dat grafički prikaz kretanja kursa EUR/RSD, kao i projekcije austrijskih analitičarakoji očekuju nastavak relativne stabilnosti kursa dinara u narednom periodu. Vremenski horizont prognoze obuhvata period do sredine 2021. godine.

U analizi, koja je između ostalog obuhvatila i kretanje kursa mađarske forinte, češke krune, poljskog zlota, analitičari su upozorili da kursevi valuta zemalja CIE nisu imuni na globalne promene raspoloženja i da bi stoga investitori trebalo da prate i vesti u vezi sapandemijomkorona virusa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilne valute CIE austrijanci dinar stabilnost dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana