Tekst objavljen: 31.08.2023 15:10        


Vlasti u Austriji donele su popularne mere kojima pokušavaju da smanje pritisak na građane zbog inflacije od sedam odsto

Austrija u borbi protiv inflacije uvodi popularne mere: Nema rasta kirija i putarina Detalj iz Beča



Vlada Austrije predstavila je niz mera zasuzbijanje uticaja inflacije, uključujući trogodišnje ograničenje povećanja zakupnine za mnoge stanove i zamrzavanje naknada za korišćenje autoputeva.

Paket predviđa ograničenje od pet odsto godišnje zakupnine u periodu od 2024. do 2026., čak i ako je inflacija veća od toga. Prema vladinim podacima, ograničenje će sprečiti povećanje od nekih 15 odsto sledeće godine u nekim javnim stambenim zgradama.

Vicekancelar Verner Kogler rekao je da će ograničenje koristiti 1,2 miliona stambenih ugovora u zemlji od oko 9 miliona ljudi, izvestila je austrijska agencija za štampu. Koglerova Zelena stranka saopštila je da taj broj predstavlja tri četvrtine svih ugovora o zakupu, navodi novinska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Godišnja stopainflacijeu Austriji je ujulu iznosila sedam odsto.

Vladin paket takođe ograničava cenu nalepnice koju automobili moraju da imaju kako bi koristiliaustrijske autoputeve na 96 evra godišnje, umesto da se povećava sa inflacijom. Cena "klimatske karte" koja omogućava korišćenje javnog prevoza širom zemlje iznosiće 1.095 evra godišnje.

Najnoviji paket koalicije konzervativne Austrijske narodne partije kancelara Karla Nehamera i Koglerovih Zelenih dolazi u trenutku kada austrijski političari očekuju nacionalne izbore krajem 2024. Krajnje desničarska opoziciona Partija slobode predvodila je na nedavnim anketama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
borba protiv inflacije Austrija inflacija zamrzavanje cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana