Tekst objavljen: 07.10.2020 11:05        


Tokom pandemije koronavirusa ukupno bogatstvo milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara, navedeno je u izveštaju švajcarske banke UBS

"Apetit za rizik": Milijarderi imaju sve više, bogatstvo poraslo na 10,2 biliona dolara

Od aprila, kada je počela kriza uzrokovana pandemijom, do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 odsto, dok su milioni ljudi ostali bez posla, piše britanski dnevni list Gardijan. Porastu bogatstva najviše su pogodovala berzanska kretanja tokom pandemije.

Iz UBS-a su napomenuli da je njihovo bogatstvo doseglo novi vrhunac podsetivši da je on krajem 2017. godine iznosio 8,9 biliona dolara. Broj milijardera je porastao u odnosu na tri godine ranije. Tada ih je bilo 2.158, a sada ih je 2.189.

Jozef Stedler iz UBS-a smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više deonica kompanija u trenutku kada tržišta širom sveta padaju. Međutim, vrednost deonica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u poslednjih nekoliko meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Stedler je mišljenja da milijarderi imaju "apetit za značajan rizik" i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću.

Direktor Thinktank centra Luk Hiljard je istakao da je koncentracija bogatstva "vrlo ružan fenomen iz moralne perspektive te da je ekonomski i socijalno destruktivan".

Čelnik Amazona Džef Bezos je i dalje najbogatiji čovjek na svetu i njegovo bogatstvo je procenjeno na 189 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
milijarderi milijarderi još bogatiji džef bezos bogatstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana