Tekst objavljen: 25.04.2024 14:55        


Predstojeći praznici oko 1. maja i Vaskrsa prilika su za putovanje u inostranstvo, a oni koji bi na put automobilima, kao obavezan dokument moraće kod sebe da imaju i vozačku dozvolu

U kojim državama nam je potrebna međunarodna vozačka dozvola i kako do nje?


Srbija ima potpisane sporazume o međusobnom priznanju vozačkih dozvola sa velikim brojem zemalja Evrope, ali nam je za neke, ipak, neophodno da imamo i međunarodnu vozačku dozvolu.

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, međunarodna dozvola, pored važeće nacionalne, potrebna je za deset zemalja: Belorusiju, Island, Monako, Norvešku, San Marino, Francusku, Holandiju, Švedsku, Češku i Italiju.

U zemljama regiona vozačima iz Srbije nije potrebna međunarodna dozvola, a postoje i one zemlje u Evropi koje ne traže međunarodnu dozvolu, ali zahtevaju zeleni karton, poput Albanije.

Ako se odlučite na put kolima u Grčku, a u pitanju je kraće putovanje, možete da upravljate motornim vozilom sa nacionalnom vozačkom dozvolom Republike Srbije (osim probnih vozačkih dozvola) Nije neophodno da posedujete međunarodnu vozačku dozvolu.

Naši državljani koji borave u Grčkoj duže od 6 meseci, moraju da imaju grčku vozačku dozvolu. Sporazumom o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji je stupio na snagu u decembru 2019. godine, omogućena je zamena srpske za grčku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita, za sve naše državljane koji imaju regulisan boravak u Grčkoj.

Mađarska priznaje srpske vozačke dozvole, ali ne prihvata probne vozačke dozvole Republike Srbije. Prihvataju se samo vozačke dozvole koje su ispisane latiničnim pismom. Ukoliko lice boravi u Mađarskoj duže od šest meseci potrebno je da srpsku vozačku dozvolu zameni mađarskom vozačkom dozvolom. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.

I Severna Makedonija priznaje naše vozačke dozvole. Kako se navodi na sajtu Ministarstva, ako vozač nije vlasnik automobila, potrebno je ovlašćenje.

Neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno tzv. zeleni karton za automobile. Stranac koji privremeno boravi u Severnoj Makedoniji može da upravlja motornim vozilom na teritoriji Severne Makedonije za vreme privremenog boravka na osnovu strane vozačke dozvole pod uslovom reciprociteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Nemačka: Uz međunarodnu dozvolu, i nacionalna

Za upravljanje motornim vozilima u Nemačkoj je potrebno da imate važeću nacionalnu ili međunarodnu vozačku dozvolu. Uz međunarodnu dozvolu uvek treba predočiti i nacionalnu na osnovu koje je međunarodna dozvola izdata.

Inostrane nacionalne vozačke dozvole koje nisu izdate na nemačkom jeziku u zemlji izvan Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora ili koje nisu u skladu sa Aneksom 6. Konvencije o drumskom saobraćaju, treba da budu prevedene kod ovlašćenog organa Srbije ili AMSS.

Sa Nemačkom je potpisana Zajednička izjava o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, što državljanima Srbije koji imaju regulisan boravak u Nemačkoj u trajanju od najmanje 185 dana, omogućava da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za nemačku vozačku dozvolu, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.

U Švajcarskoj je dozvoljeno koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, nakon čega se ona mora zameniti za švajcarsku vozačku dozvolu polaganjem kontrolne vožnje. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna, kao ni Zeleni karton.

U Portugaliji sa vozačkom iz Srbije možete voziti sopstveni automobil, ali ukoliko iznajmite rent-a-kar onda je neophodna međunarodna vozačka dozvola.

Za Češku, iako se navodi da je potrebna međunarodna, piše i da ta država priznaje vozačke dozvole Srbije na novom obrascu za kraći boravak u svrhu turizma, poslovnog boravka ili tranzita.

Tokom turističkog boravka u Ruskoj Federaciji upravljanje motornim vozilom moguće je sa vozačkom dozvolom Srbije, ali uz jedan uslov. Naime, potreban je prevod dozvole na ruski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača ili međunarodna vozačka dozvola u skladu sa Bečkom konvencijom o drumskom saobraćaju iz 1968. godine.

Za ostale zemlje se ističe da važe vozačke dozvole iz Srbije, ali svaka ograničava tu mogućnost u zavisnosti od toga koliko dugo boravite.

Za Španiju, Luksemburg i Andoru se navodi da se može voziti sa dozvolom iz Srbije, ali da se ipak preporučuje i međunarodna vozačka. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova nema podataka za Veliku Britaniju.

  • Kako do međunarodne vozačke dozvole?

Kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije, izdavanje međunarodne vozačke dozvole se vrši na lični zahtev i uz prisustvo korisnika. Uz zahtev za izdavanje se prilaže dokumentacija:

Važeća lična karta – na uvid

Važeća vozačka dozvola, na osnovu koje se zahteva izdavanje međunarodne vozačke dozvole na uvid, kao i fotokopija te dozvole

Dve fotografije formata 35 mm x 45 mm koje ispunjavaju uslove za izdavanje vozačke dozvole

Dokaz o uplati propisane naknade.

Naknada za izdavanje dozvole iznosi 2.000 dinara i uplaćuje se na licu mesta.

Lice koje podnosi zahtev, mora da priloži dokaz i o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 830,00 dinara (za zahtev 290,00 dinara i 540,00 dinara za izdavanje).

Račun primaoca je: 840-742221843-57, primalac je Republika Srbija, a poziv na broj se razlikuje u zavisnosti od opštine u kojoj se izdaje dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodna vozačka dozvola putovanje u inostranstvo putovanje automobilom vozačka dozvola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana