Tekst objavljen: 14.02.2023 12:50        


Krajem 2022. godine "Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu" ne samo da je olakšano već jeproširena i lista korisnika koji mogu da dobiju povlastice na račune za struju, gas i daljinsko grejanje

Ovo su građani koji imaju pravo na manje račune za struju


Od 17. decembra primaju se zahtevi za ovu godinu, a prvi rezultati su ispod očekivanog -u januaru popust na račune ostvarilo je tek 55.500 domaćinstva. Zašto je mali broj prijavljenih i šta uraditi da ih bude više?

Te povlastice proteklih godina u proseku je koristilo oko 68.000 ljudi. Kada je promovisana nova uredba očekivalo se da ih budetri puta više - 190.000.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku Milan Aleksić ističe da je ovo tek prvi mesec, a da se može prijavljivati tokom cele godine. Smatra i da je zbog perioda praznika bilo manje prijavljenih.

- Uredba je i pravljena tako da omogućimnogo više ljudi da se prijavi za ovaj status i da se ciljano dođe do 190.000.Vlada je obezbedila novac i mi se nadamo da će biti pravilno potrošen - navodi Aleksić.

Ukazuje da je procedura sada jednostavnija nego što je bilo i da se prijava podnosi u organima lokalne samouprave.

-Nadamo se da će se lokalna samouprava uključiti, pomoći lokalnim medijima da se građani bolje obaveštavaju.Ne smemo dozvoliti da se vraćaju iz jedinica lokalnih samouprava i da ih nešto odvraća da dobiju status - rekao je Aleksić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najviše prijavljenih je u Užicu, a slede Vranje, Novi Pazar, Sombor, Leskovac, Loznica, Čačak, Novi Sad.

Pravo da konkurišu imaju građani sa mesečnim prihodom po članstvu domaćinstva ispod nivoa određenog uredbom, u zavisnosti od imovinskog stanja, mogu da apliciraju igrađani sa ugroženim zdravstvenim stanjem.Seoska domaćinstva imaju promenjen način apliciranja, ne gleda se više koliko imaju nekretnina, već mesečni prihod.

Oni mogu da preuzmu zahtev sasajtova Ministarstva i lokalne samouprave, ali i da ga preuzmu iz jedinice lokalne samouprave.

Uz zahtev koji je sada besplatan, predaju se i dokumenta kojima se dokazuje taj status.Svi moraju da podnesu dokument koji pokazuju koliki su mesečni prihodi,a za primaoce socijalne pomoći određena dokumenta pribavljaju organi samouprave, jer ih već imaju u sistemu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi za struju manji račun za struju energetski ugroženi kupci potrošnja struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana