Tekst objavljen: 24.02.2015 2:25        


BUKUREŠT, 9. februara (Tanjug) - Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da su zapeli pregovori njegove vlade sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) o dobijanju još jednog kredita iz predostrožnosti, "teškog" četiri milijarde evra, zbog restrukturiranja državne industrije uglja i propisa vezanih za cenu gasa. "Nakon poslednje runde pregovora o rumunskom stendbaj aranžmanu, dve strane nisu potpisale pismo o namerama,

Zapeli pregovori Rumunije i MMF-a o novom kreditu

BUKUREŠT, 9. februara (Tanjug) - Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da su zapeli pregovori njegove vlade sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) o dobijanju još jednog kredita iz predostrožnosti, "teškog" četiri milijarde evra, zbog restrukturiranja državne industrije uglja i propisa vezanih za cenu gasa.
"Nakon poslednje runde pregovora o rumunskom stendbaj aranžmanu, dve strane nisu potpisale pismo o namerama, ali je misija MMF-a najavila da će u aprilu ponovo doći u Bukurešt", izjavio je Ponta.
Prema njegovim rečima, prvo pitanje na kome su se razišli rumunski pregovarači i MMF je cena gasa, jer ta institucija zahteva znatno poskupljenje gasa od 1. aprila, sa 53,3 leja (14 dolara) po megavatu, na 62 leja.
Sa druge strane, rumunski ministar finansija Darijus Valkov izjavio je da ta zemlja u prvoj polovini 2015. godine neće koristiti usluge stranih tržišta kapitala, ali bi nešto kasnije mogla razmotriti takav korak ako uslovi na tržištu postanu povoljniji.
"Nećemo se finansirati uz pomoć stranih tržišta kapitala u prvoj polovini godine, dok bismo u drugoj polovini godine mogli, pod uslovom izuzetno povoljnih tržzisnih uslova", rekao je Valkov novinarima.
On je prethodno izjavio da su preliminarni podaci pokazali da je Rumunija registrovala budžetski suficit od 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u januaru, ili 3,5 milijardi leja (893,08 miliona dolara), prenosi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana