Tekst objavljen: 08.03.2015 4:20        


BEOGRAD, 21. februara (Tanjug) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović razgovarali su danas o zajedničkom nastupu dve zemlje u oblasti turizma na trećim, udaljenim tržištima.

Zajednički nastup Srbije i CG na tra u turizmu

BEOGRAD, 21. februara (Tanjug) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović razgovarali su danas o zajedničkom nastupu dve zemlje u oblasti turizma na trećim, udaljenim tržištima.
Ministri su na Sajmu turizma u Beogradu dogovorili da prva zajednička turistička ponuda bude predstavljena krajem marta u Budimpešti.
Do početka letnje turištičke sezone dvojica ministara su najavila zajedničke sastanke kako bi kontrolisali sprovodjenje dogovorenog i predlagali nove mere za unapredjenje saradnje u oblasti turizma.
Ljajić je naglasio da je Crna Gora jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jedno od najvažnijih tržišta, a turizam jedna od oblasti u kojoj je saradnja iz godine u godinu sve bolja.
Ministar Ljajić je istakao da povećanje broja srpski turista u Crnoj Gori za 10 odsto istovremeno znači i povećanje plasmana roba iz Srbije na crnogorsko tržište za 15 odsto.
"Naš primerani intres je da u Crnoj Gori boravi što više naših turista, jer to znači povećanje izvoza, ali i povećanje zapošljavanja s obzirom da u Crnoj Gori tokom letnje sezone radi najmanje 15.000 naši gradjana", rekao je Ljajić.
Prema njegovim rečima, svake godine u Srbiji je sve više turista iz Crne Gore, prošle godine ih je bilo više od 60.000, a ove godine se očekuje povećanje tog broja.
Ministar Gvozdenović rekao je da je sa srpskim kolegama dogovoren zajednički nastup pre svega na kineskom tržištu, ali i drugim dalekim tržištima, sa ciljem da se i u Srbiju i u Crnu Goru dovede značajan broj turista iz tih područja.
"Ovaj region može da ponudi nešto što drugi ne mogu i to je veoma važno na svetskoj turističkoj mapi", ocenio je Gvozdenović.
On je naglasio da je prošle godine u Crnoj Gori boravilo ukupno 1,5 miliona turista, da je u poslednjih 10 godina turisticki promet utrosručen što su odlični rezultat.
"Crna Gora je zadovoljna postignutim. Prihodi od turizma su u prošloj godini bili 730 miliona evra, što je više nego u 2013.", rekao je Gvozdenović i zaključio da je njegova zemlja dobro pozicionirana turistička destinacija.
Menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je da je turizam najbrže rastuća privredna grana u Beogradu i da će Gradska uprava učiniti sve da se obogati i učini što atraktivnija turistička ponuda prestonice.
Vesić je, nakon sastanka ministara turizma Srbije i Crne Gore, rekao da je veoma značano što je i Beograd bio deo razgovora ministara o turističkoj saradnji i zajedničkom nastupu na trećim tržistima dve države.
"Oni su se dogovorili o zajedničkim nastupima Srbije i Crne Gore na drugim tržištima. Beograd će dati svoj doprinos tome tako što će biti deo svake ponude turističkih agencija, što će nadamo se doprineti većem broju turista u prestonici. Beograd je možda i najatraktivniji turistički deo Srbije, mi svakog meseca imamo veći broj turista, a u odnosu na prošlu godinu duplirali smo broj turista:, istakao je Vesić.
On je naveo da je turistička ponuda Beograda sve bolja i da će Gradska uprava narednih godina uraditi mnogo toga kako bi se povećala atraktivnost Beograda turistima.
Vesić je najavio da će u naredne četiri godine centar Beograda izmedju Zelenog venca, Trga Republike, Braće Jugovića i Tadeuša Košcfhuška, odnosno Pariske biti pretvoren u pešačku zonu.
"Imamo nameru da u ovoj godini uradimo 100 fasada, posvetićemo se uredjenju Kalmegdana, kao i Skadarlije, jer su to mesta u koja dolaze strani turisti. Trudićemo se da napravimo bolju ponudu za strane turiste u Beograd", rekao je on.
Prema njegovim rečima postoji mnogo atraktivnih mesta koje je moguće iskoristiti.
"Trudićemo se da damo akcenat na razvoj kongresnog sportskog i kulturnog turizma. Svake godine će se u narednim godinama odražvati po jedno veliko sportsko takmičenje, a potrudili smo se da kulturne manifestacije podignemo na viši nivo, kako bi imali više turista koji bi došli na Bemus, Bitef, Fest, Džez festival, na koncerte - naglasio je gradski menadžer.
Sastanku su prisustvovali i direktori Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac i Crne Gore Zzeljka Radak Kukavičić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana