Tekst objavljen: 13.04.2017 11:50        


BEOGRAD 10.aprila (Tanjug) - Ministarstvo rudarstva i energetike isplatilo je protekle godine 3,9 milijardi dinara privrednicima koji struju proizvode kroz obnovljive izvore energije. U pitanju su sredstva prikupljena kroz naplatu za "za povlašćene proizvođače" i prodatu struju krajnjim kupcima, saopšteno je Tanjugu u tom ministarstvu. 

Za obnovljive izvore energije izdvojeno 3,9 milijardi

"Privrednicima je isplaćeno 3,9 milijardi dinara, a ta sredstva smo prikupili kroz naplatu za ''povlašćene proizvođače'', kažu oni i najavljuju da pripremaju regulativu koja će omogućiti investitorima na slobodnom tržištu da ulažu u projekte koji koriste čistu energiju.

"Najbolji primer za to je sistem ''fid-in'' tarifa, odnosno, podsticaj koji dajemo svima koji proizvode struju kroz obnovljive izvore", kažu u Ministarstvu. Medjutim, obajšnjavaju, pre analize obima investicija u obnovljive izvore, treba napomenuti da je dobijanje električne i toplotne energije uglavnom skuplje ako se koriste "zeleni" izvori u odnosu na konvencionalne, kao što su ugalj, drva, gas i nafta. "Cenu svega toga na kraju plaćaju krajnji kupci. Uzimajući u obzir realne mogućnosti gradjana i privrede, da podrže povećanje cene krajnje energije, veoma je važno postepeno proširivati udeo obnovljive energije u krajnjoj potrošnji", objašnjavaju u Ministarstvu.

Ocenjuju da će se do 2020. godine ostvariti zacrtani nacionalni cilj, da u ukupnoj potrošnji energije, obnoviljivi izvori (OIE) čine 27 odsto. "Namera je da se do isteka uredbi krajem 2018. godine ništa ne menja vezano za postojeće mere podsticaja, a pored toga, Nacionalni akcioni plan za OIE koji ističe 2020. godine, takođe ne bi trebalo da se menja", objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

U međuvremenu, od 2018. do 2020.godine će biti pripremljen novi sistem podrške OIE, koji je u skladu sa najnovijim preporukama Energetske zajednice i usmeren ka tržišnim principima, kažu oni. Proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana je jedan od najskupljih načina proizvodnje električne energije, a u Srbiji je, prema rečima stručnjaka, tek u povoju.

"Fid-in tarifa podstiče i ovaj vid proizvodnje, ali sa ograničenjem ukupnih kapaciteta, koji je postavljen na 10 MW. Do sada je u Srbiji izgrađeno ukupno 104 elektrane koje proizvode ''zelenu'' energiju", ističu u resornom ministarstvu i dodaju da je ukupna proizvodnja povlašćenih proizvođača u prošloj godini iznosila 342 GWh.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana