Tekst objavljen: 30.03.2017 11:15        


VAŠINGTON, 30. marta (Tanjug) - Trampova administracija traži minimalne izmene Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji ima sa Meksikom i Kanadom, piše danas američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na nacrt predloga Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD koji cirkuliše u Kongresu. 

WSJ: Tramp traži minimalne izmene sporazuma NAFTA

Zvanični Vašington će, kako piše WSJ, zadržati neke od najkontroverznijih odredbi sporazuma NAFTA, kao što su arbitražne komisije koje omogućavaju investitorima u zemljama potpisnicama NAFTA da zaobiđu lokalne sudove kako bi rešili građanske parnice.

Nacrtom predloga, u koji je WSJ imao uvid, traži se i poboljšanje procedura tih komisija za rešavanje sporova, dok bi jedina veća izmena mogla biti preporuka da se svakoj potpisnici NAFTA dozvoli ponovno uvođenje carina u slučaju "poplave" uvoza, koji uzrokuje "ozbiljnu štetu" domaćoj industriji, piše američki list.

Dokumentom se, takođe, poziva na zaštitu digitalne trgovine i strožu zaštitu intelektualne svojine.
Tramp je u više navrata optužio sporazum NAFTA za odliv više miliona radnih mesta iz američkog prerađivačkog sektora u Meksiko.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana