Tekst objavljen: 11.03.2015 2:30        


BEOGRAD, 24. februara (Tanjug) - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da se aranžman sa MMF-om zasniva na tri stuba reformi i naveo da je osnovni cilj da učešće javnog duga u BDP-u od 2017. krene da pada uz istovrmeno spuštanje deficita na nivo od oko tri odsto BDP-a. On je na konferenciji za novinare, nakon 100. sednice Vlade Srbije, koja je bila otvorena za javnost, naveo da u ta tri stuba spadaju fiskalna kon

Vujović: Tri stuba reformi sa MMF-om

BEOGRAD, 24. februara (Tanjug) - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da se aranžman sa MMF-om zasniva na tri stuba reformi i naveo da je osnovni cilj da učešće javnog duga u BDP-u od 2017. krene da pada uz istovrmeno spuštanje deficita na nivo od oko tri odsto BDP-a.
On je na konferenciji za novinare, nakon 100. sednice Vlade Srbije, koja je bila otvorena za javnost, naveo da u ta tri stuba spadaju fiskalna konsolidacija, konsolidacija finansijskog sektora i strukturne reforme, koje uključuju reforme javnih preduzeća, a koje će njihovo poslovanje učiniti efikasnim.
"Nijedan program koji sam do sada radio nisam imao problem da realizujem, ne očekujem ni da će sada biti problema", kazao je ministar.
"Lično sam dosta uveren da ćemo proći prvu proveru (MMF-a) sa visokom ocenom. Da li ćemo uraditi sve reforme na vreme ili ćemo malo kasniti, niko ne može da garantuje, ali mogu da garantujem da ćemo pokušati da uradimo sve što smo zacrtali", podvukao je Vujović, odgovarajući na pitanje da li će Srbija uspešno proći prvu reviziju aranžmana s MMF-om koja je najavljena u maju ove godine.
Srbija ne može bez reformi da izadje iz ove situacije, mora da reši strukturne probleme, da prilagodi i donese nove zakone, poveća efikasnost javnih preduzeća i tek onda ćemo sigurno imati i ekonomski rast, kazao je Vujović.
Vujović nije krio zadovoljsto zbog dobrih vesti iz Vašingtona i preneo da je na sednici Borda izvršnih direktora MMF-a 49 članova pozitivno ocenilo plan reformi Vlade Srbije, što je veliko priznanje, iako su istovremeno ukazali da srpska vlada ima sužen manevarski prostor da ga sprovede u delo.
Ministar je rekao da program ekonomskih mera nije nametnut vladi i napomenuo da se vlada nije bavila nagadjanjem šta je očekuje u pregovorima s MMF-om, već je dogovoreno da se prvo pripremi budzet koji je u skladu s programom reformi.
Precizirao je da reformske mere podrazumevaju restruktuiranje društvenih preduzeća, pripremne mere za rešenje statusa velikih preduzeća koje su gubitaši, nastavak fiskalne konsolidacije, vodjenje stabilne monetrane politike i reformu javnog sektora.
"Sprovodjenje programa pratiće zajedno Vlada Srbije Narodna banka Srbije i MMF", najavio je ministar finansija.
Govoreći o stanju deficita budžeta, Vujović je naglasio da se "nalazimo na najboljem putu da ispunimo ciljeve koje smo sebi postavili za prvi kvartal ove godine", navodeći da je vlada na dobrom putu da premasi cilj za prvi kvartal, a to je 55 milijardi dinara deficitra.
"Očekujemo da bude ako ne upola manji, onda barem za 20 milijardi dinara manji", nagovestio je Vujović i podsetio da je cilj vlade da deficit budžeta smanji na 4,75 odsto BDP-a do 2017. godine i da smanji učešće javnog duda u BDP-u, koji danas iznosi 72,3 odsto.
Deficit budžeta je od jula prošle godine, kada je iznosio 8,8 odsto BDP-a smanjen za 2,2 odsto i danas iznosi 6,6 odsto, naveo je Vujović i dodao da nam preostaje da ga snizimo na 3,6 odsto, iako je cilj 4,75 BDP-a.
"Ako ostvarimo planirano, bićemo bolji od kriterijuma koje postavlja Mastriht", naglasio je Vujović govoreći o jednom od uslova EU, koji ona postavlja zemlji kandidatu za članstvo.
O efektima novog aranžmana s MMF-om, Vujović kaže da je to pozitivni signal investitorima, jer im Fond pruža institucionalnu uverenost da se Srbija nalazi na dobrom putu, da će kotrolisati sve deficite i pobolljšati poslovno okruženje.
Prema anketi "Duing biznis" Svetske banke, Srbija je u proteklim godinama imala veliki pad jer je došlo do pogoršanja situacije na svetskom tržištu, a i mi nismo uradili neke stvari koje su uradile druge zemlje, poput onih u sektoru naplate poreza, dobijanja gradjevinskih dozvola, dozvola za priključak na elektromrežu..., podsetio je Vujović.
U medjuvremenu su mnogi nedostaci otklonjeni, rešeno je pitanje dobijanja dozvola za priključak na elektromrežu, "otkirli smo da je glavni problem prijava poreza što nismo prešli na elektronsko prijavljivanje" i ove godine imaćemo poboljšanje u naplati poreskih prihoda, kazao je on.
Srbija se, kaže, pridržava dogovora sa EU i dotiraće državna preduzeća samo ukoliko se desi poremećaj na tržištu, što je dozvoljeno.
"Plan B je uvek stečaj. Odlučili smo da prekinemo da dajemo iz budžeta, ako firma ne nadje rešenje, onda se stečaj automatski aktivira i prestaće veštačko održavanje firmi koje nemaju ekonomske uslove za život", kazao je ministar finansija i naveo primer Železare Smederevo koja je iz budžeta dobijala 4,5 miliona evra mesečno, a gubici su osam miliona evra.
Vujović je dodao da država ima dovoljno sredstava da pomogne radnicima koji ostanu bez posla, ali firme neće više da subvencioniše.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana