Tekst objavljen: 18.03.2015 10:50        


KOPAONIK, 3. marta (Tanjug) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Kopaoniku da se ova vlada opredelile za strategiju koja će doneti razvoj Srbiji i naglasio da je naša zemlja prvi put u modernoj istoriji u prva dva meseca ove godine ostvarila suficit od milijardu i 895 miliona dinara. "Za nas gradjane Srbije nikada nije bilo važno da razmišljamo nekoliko godana unapared. Zaboravljali smo i podsmevali smo se drugima

VuĆiĆ: ZnaĆaj suficit na poĆete nemamo ideje

KOPAONIK, 3. marta (Tanjug) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Kopaoniku da se ova vlada opredelile za strategiju koja će doneti razvoj Srbiji i naglasio da je naša zemlja prvi put u modernoj istoriji u prva dva meseca ove godine ostvarila suficit od milijardu i 895 miliona dinara.
"Za nas gradjane Srbije nikada nije bilo važno da razmišljamo nekoliko godana unapared. Zaboravljali smo i podsmevali smo se drugima koji su imali petogodišnje ii desetogodišnje planove, nama je bilo važno da se preživi i politički opstane samo tog dana. Ovoga puta smo se opredelili za strategiju, a ne za taktiku. Za strategiju koja će doneti razvoj Srbije uz rešenje problema u javnim finansijama", rekao je Vučić obraćajući se učesnicima 22. ekonomsko foruma na Koponiku,.
On je podsetio da su u njegovom ekspozeu pred skupštinom jasno postavljeni temelji šta treba činiti: Da počnemo da zaradjujemo, da trošimo koliko zaradimo, da smanjimo fiskalni deficit, da smanjimo narastujući javni dug i da na srednji i duži rok obezbedimo rast privrede. "Tog programa se držimo potpuno, gotovo striktno i on je počeo da daje rezultat", rekao je i podsetio da su doneti u medjuvremenu sistemski, moderni zakoni u skladu sa evropskom praksom, kao i plan fiskalne konsolidacije i to uprkos, kako je naveo, protivljenju većeg dela društva to je put napred.
Zbog toga je Srbija, kako je rekao i skopila ugovor sa MMF.
On je takodje podsetio da se danas plaćjaju računi neodogovrne politike iako su preduzete mere za sredjivanje situacije u javnim finansijama, a zatim naveo da je u javnuaru i februaru 2013. godine deficit ukupno iznosio 37 milijardi 669 miliona, u januaru i feabruaru 2014. godine 36 milijardi i 294 miliona, a da je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit.
On je rekao i da je u januaru i feabruaru ostvarena veća naplata ali i da je ostvaren porast zaposlenosti, dok je kao ozbiljan problem naveo problem pada kapitalnih izdataka u prva dva meseca ove godine.
Na kapitalne izdatke, naime, 2013. odlazilo je dve milijarde i 130 miliona, 2014. milijardu i 615, a ove godine 540 miliona.
"To govori o tome da i dalje nemamo ideje i projekte i da i kad imamo novca ne znamo šta ćemo sa njim. Ovo je oblast u kojoj se ne štedi", rekao je Vučić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana