Tekst objavljen: 11.03.2015 12:35        


BEOGRAD, 24. februara (Tanjug) - Suvo i hladno vreme sa pretežno sunčanimdanima obeležilo je proteklu sedmicu, a agrometeorološki uslovi bili su povoljni za stanje prezimljujućih poljoprivrednih kultura i omogućavali su obavljanje radova u voćnjacima i vinogradima.

Vremenski uslovi povoljni za prezimljujuće useve

danima obeležilo je proteklu sedmicu, a agrometeorološki uslovi bili su povoljni za stanje prezimljujućih poljoprivrednih kultura i omogućavali su obavljanje radova u voćnjacima i vinogradima.
Srednje dnevne temperature vazduha su se kretale u intervalu od minus četiri stepena u višim predelima na jugoistoku u jugozapadu do četiri stepena u Vojvodini, Posavini i delu Šumadije.
Odstupanja ovih temperatura bila su do plus 1,5 stepeni, u Bačkoj i delu Srema.
Sredinom sedmice u jutarnjim časovima u većem delu zemlje zabeleženi su umereni do jaki mrazevi na dva metra visine, (do minus 12 stepeni u Zajecaru i Dimitrovgradu).
U prizemnom sloju vazduha mrazevi bili jačeg intenziteta (do - 14 stepeni u Smederevskoj Palanci i Velikom Gradištu).
Pojava ovih mrazeva bila je bez negativnog uticaja na stanje poljoprivrednih kultura.
Maksimalne dnevne temperature vazduha su poslednjih dana bile u znatnom porastu i u većini mesta bile su u intervalu od 10 do 16 stepeni, dok je u Kruševcu izmereno 17 stepeni.
zemlje.
Procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu na prosek je u delu Bačke i Srema i na jugu do 300 odsto.
U većem delu zemlje taj procenat je izmedu 150 i 200 odsto, dok je centralni deo Srbije u okvirima proseka za ovo doba godine.
velikog značaja u nastavku vegetacije, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).
Pregledom parcela pod ozimom pšenicom uočene su biljke sa simptomima sive pegavosti, dok je na ječmu utvrdjeno prisustvo mrežaste pegavosti.
Na uljanoj repici ima simptoma suve truleži i to na starijim listovima. Pored toga, utvrdjeno je i prisustvo velikog broja aktivnih rupa od glodara.
U pogledu voćarskih kultura, navode stručnjaci, potrebno je uraditi zimsko prskanje bakarnim preparatima kak bi ušle u vegetacionu sezonu sa smanjenim infekcionim potencijalom kada su u pitanju sledeće bolesti: monilioza koštičavog voća, šupljikavost lišća koštičavog voća, kovrdžavost lista breskve.
Na zasadima kruške utvrdjeno je prisustvo imaga i jaja obićne kruškine buve niske brojnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana