Tekst objavljen: 26.02.2015 4:01        


BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Vlada Srbije je obezbedila 1,9 milijardi dinara za isplatu svih preostalih dugovanja reciklerima za preradjeni otpad u 2014. godini, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. Ona je, posle sastanka sa predstavnicima reciklažne industrije, novinarima kazala da su danas potpisani ugovori sa sedam reciklera koji će dobiti sredstva koja im država dugu

Vlada obezbedila sredstva za isplatu dugova reciklerima

BEOGRAD, 11. februara (Tanjug) - Vlada Srbije je obezbedila 1,9 milijardi dinara za isplatu svih preostalih dugovanja reciklerima za preradjeni otpad u 2014. godini, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.
Ona je, posle sastanka sa predstavnicima reciklažne industrije, novinarima kazala da su danas potpisani ugovori sa sedam reciklera koji će dobiti sredstva koja im država duguje.
"Preostali ugovori će biti potpisani u narednim danima dok naše stručne službe obrade sve pristigle podatke", dodala je Bogosavljević Bošković.
Prema njenim rečima, u zakonskom roku će biti raspisan i konkurs za tekuću godinu, u skladu sa važećom uredbom.
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za ekologiju i održivi razvoj, Siniša Mitrović, ocenio je da je danas napravljen kvalitetan pomak u načinu pregovaranja reciklažne industrije i države.
On je dodao da je to dokaz da je administracija shvatila da bez dobrih investicija u životnu sredinu nema ni kvalitetnog napretka, novih radnih mesta, očuvanja zdravlja stanovništva, kao ni adekvatnog odgovora na klimatske promene.
"Ne može država da izgubi pet odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) na neadekvatan odgovor na klimatske promene i zasto smo uvereni da su prave investicije u industriju otpada, reciklažnu industriju i primenu obnovljivih izvora energije", kazao je Mitrović.
Prema procenama PKS, Srbija "sahrani" 50 miliona evra godišnje zbog neadekvatne primarne selekcije otpada, naveo je kao primer Mitrović, istakavši da se PKS zalaže za to da Srbija bude centar zelene industrije regiona.
"Imamo dovoljno reciklažnih kapaciteta da budemo centar industrije, a to je novih 3.000 radnih mesta u naredne četiri godine", rekao je.
Prioriotetan zadatak je, kako je dodao, i zbrinjavanje istorijskog otpada u preduzećima koja odlaze u stečaj i da se na taj način stvore mogućnosti za potpuno nove investicije u industriji.
Za direktora "E-reciklaže", Ninoslava Milenkovića, današnji dogadjaj je jedan od najvažnijih koraka, "jer je sistem predvidljivosti poslovanja najznačajniji za reciklažnu industriju".
"Siguran sam da ćemo potpunom primenom principa 'zagadjivač plaća' i ulaganjem tog novca u zaštitu životne sredine i buduće projekte u toj oblasti doneti u naredne tri godine izmedju 10.000 i 25.000 novih radnih mesta", tvrdi Milenković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana