Tekst objavljen: 24.08.2015 12:35        


Evro je u petak zabeležio dvomesečni maksimum o odnosu na dolar koji je inače u padu u odnosu na većinu glavnih valuta, nakon niza loših ekonomskih podataka u Kini što dodatno otežava odluku FED-a oko povećanja kamatnih stopa sledeći mesec.

Vesti sa tržišta

Poslednji podaci iz Kine ukazuju na pad industrijske proizvodnje u avgustu najbržim tempom u poslednjih šest i po godina, a investitori pokazuju zabrinutost da druga po veličini svetska privreda naglo usporava.

Tržišta veruju da bi stabilna privreda SAD mogla da ubrza FED u odluci o povećanju kamatnih stopa već u septembru, ali poslednji podaci iz Kine, pored pada cena sirovina i slabih podataka o inflaciji u SAD, naveli su investitore da se predomisle. Evro, koji se inače koristi kao sredstvo za kupovinu rizičnijih, višeprinosnih valuta tržišta u razvoju, dotakao je dvomesečni maksimum od 1.1295 dolara nakon što su investitori počeli da napuštaju rizičnije pozicije i da kupuju evro.

Podaci koji ukazuju na neočekivani rast privredne aktivnosti u evrozoni ovog meseca uticali su na kratkotrajni oporavak evra, premda većina investitora smatra da su eksterni faktori značajniji za kretanje evra u ovom trenutnku. Dolarski indeks je pao na 95.325 peona, što predstavlja najniži nivo od 30. juna. U odnosu na jen, dolar je oslabio 0.7 procenta na 122.46 jena, što predstavlja šestonedeljni minimum.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 119.90/120.20. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na 119.95/120.25, uz fluktuacije od 5 para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 8.1 miliona evra po prosečnom kursu od 120.2117. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 120.10/40. Tržište se zatvorilo na 120.10/40.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 420 miliona dinara na nivou od 7.50.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međubankarskom tržištu velutna berza međuvalutna berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana