Tekst objavljen: 10.03.2015 2:45        


SUBOTICA, 23. februara (Tanjug) - U Subotici je otvoren osmi po redu seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine, a učesnici su poručili da poljoprivredne savetodavne službe na području Vojvodine imaju veliki značaj, posebno za male proizvodjače, dok se od poljoprivrednika očekuje da budu njihovi partneri. Julkica Simić, šef odseka za Poljoprivredne savetodavne službe pri Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu

Veliki značaj savetodavaca u poljoprivredi

SUBOTICA, 23. februara (Tanjug) - U Subotici je otvoren osmi po redu seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine, a učesnici su poručili da poljoprivredne savetodavne službe na području Vojvodine imaju veliki značaj, posebno za male proizvodjače, dok se od poljoprivrednika očekuje da budu njihovi partneri.
Julkica Simić, šef odseka za Poljoprivredne savetodavne službe pri Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, smatra da se ova služba razvija u poslednjih 12 godina, od kada je sekretarijat preuzeo službe u svoju nadležnost.
Tokom tih godina, po njenim rečima, nabavljena je odredjena oprema, modernizovan rad službi, kao i kontakti sa samim poljoprivrednicima, od kojih se očekuje da budu ravnopravni partneri savetodavaca.
ĆSada polako uvodimo nov koncept, da se prate dešavanja na parcelama i da ono što bude rezultat njihovog rada, odnosno saveta, bude na osnovu proverenih činjenica iz prakseĆ Ć rekla je Simić.
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Slobodan Teofanov je naglasio da se rad 84 profesionalna savetodavca iz godine u godinu usavršava i da je veoma značajan, posebno za male poljoprivredne proizvodjače.
On smatra da se nauka mora mnogo više uključiti u sistem savetodavstva kako bi savetodavci bili još bolje edukovani i kako bi savremena saznanja bila preneta na poljoprivrednike.
ĆNe možemo biti konkurentni, naš poljoprivrednik ne može biti konkuretniji i pored toga što imamo suficit u poljoprivrednoj proizvodnji i što smo najsuperiorniji u regionu jer imamo problem sa inputom koji ne dobijamo od naukeĆ Ć smatra Teofanov.
Kao i prethodnih godina, seminar će okupiti na jednom mestu sve savetodavce iz 12 poljoprivrednih službi i Enološke stanice iz Vršca, koji zajedno čine jedinstven sistem Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine.
Na Seminaru će biti prezentovane različite teme koje bi trebalo da doprinesu proširenju vidika i informisanosti savetodavaca.
Ove godine, savetodavci će imati priliku da čuju o brojnim izazovima koje donosi savremeno savetodavstvo, kao i o medjunarodnoj saradnji i transferu znanja čija iskustva će preneti gosti iz Holadije i Hrvatske i profesor Poljoprivrednog fakulteta dr Dejan Janković.
Pored toga, biće reči i o aktuelnim temama koju su vezane za klimatske promene, aktuelne trendove u stočarstvu, ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu.
Pokrajinski sekretarijat će poslednjeg, trećeg dana, predstaviti nov koncept rada savetodavnih službi za 2015. godinu.
Seminar traje do 26. februara, a organizuju ga Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i PŠ ĆPoljoprivredna stanicaĆ d.o.o. Novi Sad Ć Centar za usavršavanje poljoprivrednih savetovaca i poljoprivrednih proizvodjača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana