Tekst objavljen: 27.02.2015 12:46        


BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Srbija ima ukupno 2,5 miliona hektara zemljišta pogodnog za navodnjavanje, izjavio je danas stručnjak za tu oblast Gradimir Vasić. U Srbiji se trenutno koristi 3,4 miliona hektara, a navodnjava se svega tri odsto korišćenog poljoprivrednog zemljišta, odnosno 100.000 hektara, rekao je Vasić u Privrednoj komori Beograda na skupu o uticaju klimatskih promena na poljoprivrednu proizvodnju.

Vasić: Srbija može da navodnjava 2,5 miliona hektara

BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Srbija ima ukupno 2,5 miliona hektara zemljišta pogodnog za navodnjavanje, izjavio je danas stručnjak za tu oblast Gradimir Vasić.
U Srbiji se trenutno koristi 3,4 miliona hektara, a navodnjava se svega tri odsto korišćenog poljoprivrednog zemljišta, odnosno 100.000 hektara, rekao je Vasić u Privrednoj komori Beograda na skupu o uticaju klimatskih promena na poljoprivrednu proizvodnju.
Vasić, koji je profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji, objasnio je da je prvu klasu zemljišta moguće odmah navodnjavati bez ikakvih ulaganja.
On je dodao da u centralnoj Srbiji ima milion hektara zemljišta prve klase, a u Vojvodini oko 700.000 hektara.
Vasić je rekao da se usevi uglavnom navodnjavaju podzemnim vodama iz bunara, kao i da postoji tri načina navodnjavanja - površinsko, orošavanje i kap po kap.
On je istakao da jedino navodnjavanje može u potpunosti da eleminiše efekte suše, dok stvaranje sorti otpornih na sušu i agrotehničke mere mogu samo da ih ublaže.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana