Tekst objavljen: 17.03.2015 11:35        


ATINA, 2. marta (Tanjug) - Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da bi izlazak iz evrozone bila najgora stvar koja bi mogla da zadesi Grčku. Varufakis je, u intervjuu za grčku televiziju, rekao da je siguran da će Atina u martu isplatiti zajam do 1,5 milijardi evra Medjunarodnom monetarnom fondu i obezbediti dovoljno novca za likvidnost u aprilu.

Varufakis: Izlazak iz evrozone - najgora stvar za Grčku

ATINA, 2. marta (Tanjug) - Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da bi izlazak iz evrozone bila najgora stvar koja bi mogla da zadesi Grčku.
Varufakis je, u intervjuu za grčku televiziju, rekao da je siguran da će Atina u martu isplatiti zajam do 1,5 milijardi evra Medjunarodnom monetarnom fondu i obezbediti dovoljno novca za likvidnost u aprilu.
"Uvereni smo da će zajam u potpunosti biti otplaćen, posebno MMF-u, kao i da ćemo obezbediti dovoljnu likvidnost tokom naredna četiri meseca", kazao je Varufakis, prenela je agencija Rojters.
S obzirom da se Grčka suočava sa velikim padom prihoda, očekuje se da će ta zemlja ostati bez novca do kraja marta, a možda i ranije, navodi britanska agencija.
Grčki dug trenutno dostiže 315 milijardi evra, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda.
Atina je u februaru sa članicama evrozone postigla sporazum za četvoromesečno produženje programa finansijske pomoći.
Evropski sporazum o produženju programa pomoći Grčkoj izazvao je podele unutar vladajuće levičarske stranke Sirize, zbog toga što je premijer Aleksis Cipras zarad produžetka pomoći pristao na nastavak nadzora revizora Evropske unije, Evropske centralne banke i Medjunarodnog monetarnog fonda (koje sada grčka vlada zove "institucijama", a ne kao ranije "trojka").
Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, prošle nedelje je izglasao četvoromesečno produženje programa pomoći Atini, postavši tako jedini evropski parlament koji se izjasnio o tom pitanju.
Prema tom sporazumu, koji su ministri finansija evrozone postigli 20. februara, zvanična Atina ima rok do kraja aprila kako bi dostavila alternativni plan reformi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana