Tekst objavljen: 18.03.2015 9:20        


ATINA, 3. marta (Tanjug) - Grčka će ubrzati rad na pripremi predloga reformi kako bi dobilla ključne zajmove od medjunarodnih kreditora, izjavio je grčki ministar finansija Janis Varufakis. "Devetog marta ću dostaviti kovertu od šest mera i razgovarati sa našim partnerima koje od mera mogu biti odmah sprovedene", rekao je Varufakis u intervjuu za grčku televizijsku stanicu "Star TV", a prenosi agencija Frans pres.

Varufakis: Grčka će ubrzati izradu predloga reformi

ATINA, 3. marta (Tanjug) - Grčka će ubrzati rad na pripremi predloga reformi kako bi dobilla ključne zajmove od medjunarodnih kreditora, izjavio je grčki ministar finansija Janis Varufakis.
"Devetog marta ću dostaviti kovertu od šest mera i razgovarati sa našim partnerima koje od mera mogu biti odmah sprovedene", rekao je Varufakis u intervjuu za grčku televizijsku stanicu "Star TV", a prenosi agencija Frans pres.
Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima (Evropskoj uniji i Medjunarodnom monetarnom fondu) kako bi dobila "zeleno svetlo" za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.
Medjutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrednosti od 240 milijardi evra. Pored toga, Grčka će ovog meseca morati da pronadje oko šest milijardi evra kako bi otplatila dugovanja.
Varufakis je sinoć rekao da bi izlazak iz evrozone bila najgora stvar koja bi mogla da zadesi Grčku, naglasivši da je siguran da će Atina u martu isplatiti zajam do 1,5 milijardi evra MMF-u i obezbediti dovoljno novca za likvidnost u aprilu.
"Uvereni smo da će zajam u potpunosti biti otplaćen, posebno MMF-u, kao i da ćemo obezbediti dovoljnu likvidnost tokom naredna četiri meseca", kazao je on, a preneo Rojters.
"Mart je rešen. Trenutno smo u procesu obezbedjivanja sredstava za pokrivanje celokupnog četvoromesečnog perioda", precizirao je grčki ministar finansija i dodao da bi otplata duga trebalo da bude povezana sa grčkom stopom privrednog rasta.
Šef evrogrupe, Jerun Dajselblum, kazao je juče za "Fajnenšel tajms" da, ukoliko Atina ostvari napredak na planu reformi, ona može povući zajmove EU i pre isteka aprilskog roka.
Varufakis je u intervjuu za grčku tv stanicu, takodje, rekao da će Atina pozdraviti investicije u državnu železnicu, ali je odbacio mogućnost privatizacije državne kompanije za proizvodnju električne energije, PPC.
"Privatizacija energetskog tržišta u Sjedinjenim Državama i Britaniji se završila neuspehom", predočio je on i poručio da će vlada ispitati prošlogodišnju prodaju 14 regionalnih aerodroma nemačkom operateru Fraportu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana