Tekst objavljen: 18.01.2017 9:16        


Globalni ekonomski rast će ubrzati na 2,7 odsto u ovoj godini i na 2,9 odsto u 2018. godini, posle rasta od 2,2 odsto iz 2016. godine, navodi se u danas objavljenim godišnjim ekonomskim prognozama Ujedinjenih nacija (UN). 

UN:Globalni ekonomski rast će ubrzati u 2017. i 2018.

Ipak, neizvesnost povezana sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije će sniziti stopu privrednog rasta Britanije u ovoj godini na 1,1 odsto sa procenjenog rasta od 2,0 odsto iz 2016. godine i na 1,3 odsto u 2018. godini, prenosi agencija Rojters.

Poreske mere za koje se zalaže novoizabrani američki predsednik Donald Tramp bi takođe mogle imati negativnog efekta na svetsku ekonomiju, smatra direktor odeljenja za makroekonomiju i razvojne politike pri ekonomskoj agenciji Ujedinjenih nacija UNCTAD, Alfredo Kalkanjo.

"To može generisati deficit na kraći rok i postaviti novi izazov pred globalnu ekonomiju. Druga stavka poreskih reformi je pitanje da li će taj poreski sistem značiti neku vrste veće zaštite za američke proizvođače. To bi postavilo veliki izazov pred multilateralni sistem i Svetsku trgovinsku organizaciju", rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

U izveštaju UN-a se navodi i da svetska ekonomija još uvek nije izašla iz perioda niske stope rasta, što bi moglo ugroziti ambiciozni plan UN-a o iskorenjivanju siromaštva do 2030. godine, prenosi agencija Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomski rast Ujedinjene nacije ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana