Tekst objavljen: 05.01.2017 17:56        


Srbija je dominantno debitno tržište, budući da je 75 odsto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem kompanije MasterCard izjavilo da koristi isključivo debitne kartice, što je za 15,4 procenta više nego prošle godine. 

U Srbiji dominira plaćanje debitnim karticama

Najnovije izdanje MasterIndex istraživanja sprovedenog u septembru 2016, koje se bavi finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u Srbiji, pokazalo je takođe da 13 odsto ispitanika ima i debitnu i kreditnu karticu, dok sedam procenata anketiranih koristi samo kreditne kartice.

Jelena Ristić, direktorka prodaje za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji MasterCard, kaže da su pogodnosti koje pružaju platne kartice doprinele tome da kartice imaju stalno mesto u svakodnevici potrošača, jer je 64 odsto ispitanika reklo da svoje kartice koriste makar jednom nedeljno.

Prema rezultatima Maserindex istraživanja, debitnim karticama se najčešće plaća hrana (69 odsto) i odeća (37).
Kreditne kartice se najčešće koriste za kupovinu nameštaja i kućnih aparata, što je izjavilo 48 posto ispitanika, i to je porast od čak 33,6 procenata u poređenju sa aprilom ove godine.

Kreditne kartice se takođe često koriste za kupovinu hrane (44%) i odeće (35%), a kako kaže Jelena Ristić, ti podaci su u skladu sa vremenskim periodom kada je istraživanje sprovedeno, jer su kraj leta i početak jeseni u našoj zemlji tradicionalno povezani sa pripremanjem zimnice, završetkom kućnih radova i pripremama za novu školsku godinu.

Na pitanje o tome koje karakteristike kartica najviše cene, ispitanici su istakli praktičnost (34 odsto), jednostavnost plaćanja (22) i brzinu kojom se transakcije obavljaju (26).

Ispitanici koji plaćaju beskontaktnom metodom to najčešće rade u supermarketima (83 procenta), maloprodajnim objektima (40) i na benzinskim stanicama (38).

Beskontakno plaćanje u supermarketima je najpopularnije u Beogradu (93odsto), stanovnici zapadne Srbije su najviše zainteresovani za beskontaktno plaćanje u različitim maloprodajnim objektima (53), dok stanovnici centralne i istočne Srbije najviše koriste ovaj vid plaćanja na benzinskim stanicama (56 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MasterCard debitne kartice kreditne kartce

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana