Tekst objavljen: 11.03.2015 2:25        


PRIJEPOLJE, 24. februara (Tanjug) - Postoji veliko interesovanje turskih privrednika za ulaganje u Prijepolje i čitavo područje jugozapadne Srbije, ocenio je danas za Tanjug član prijepoljskog Opštinskog veća zadužen za privredu, Esad Hodžić, koji je učestvovao na ekonomskom Samitu održanom u Bursi. "Kolege iz Novog Sada, Novog Pazara i drugih gradova Srbije i ja predstavili smo na ovom Samitu potencijale naših sredina. Forum je org

Turski investitori zainteresovani za jugozapadnu Srbiju

PRIJEPOLJE, 24. februara (Tanjug) - Postoji veliko interesovanje turskih privrednika za ulaganje u Prijepolje i čitavo područje jugozapadne Srbije, ocenio je danas za Tanjug član prijepoljskog Opštinskog veća zadužen za privredu, Esad Hodžić, koji je učestvovao na ekonomskom Samitu održanom u Bursi.
"Kolege iz Novog Sada, Novog Pazara i drugih gradova Srbije i ja predstavili smo na ovom Samitu potencijale naših sredina. Forum je organizovalo Udruženje Rumelisaid, koje broji 300 članova poreklom sa Balkana, pa se nadam da će neki prepoznati interes i naći prostor za ulaganje u preduzeća ovog dela Srbije", naveo je Hodžić.
Prema njegovim rečima, delegacija turskih privrednika na čelu sa gradonačelnikom Burse posetiće u narednom periodu ovaj region, kako bi se nastavili započeti razgovori na forumu u Turskoj, a ovdašnji predstavnici gradova i opština će pripremiti podatke o srpskim privrednim društvima sa kojima bi se mogla ostvariti saradnja.
"Bursa je jedan od najrazvijenijih centara Turske, gde su najvše razvijene automobilska, tekstilna i drvna industrija, i sve delatnosti su u 'igri' za eventualnu saradnju. Motiv za ulaganje u ovaj region su pre svega benefiti i olakšice koje mi imamo prema zemljama EU i Rusije. Tu Turski privrednici vide svoju šansu, priliku za investiranje i otvaranje firmi koje bi svoje proizvode mogli da plasiraju na evropsko i rusko tržište".
Hodžić navodi da prijepoljska opština nije žitnica, niti ima posebne turističke potencijale i da Prijepoljci ne mogu da žive ni od ratarstva, ni od turizma, tako da su ovom gradu neophodne investicije, odnosno zapošljavanje ljudi u industriju.
"Imamo kapacitete koji su danas, nažalost 'mrtvi' i ne rade. Pre svega mislim na pogone Irisa , Fap livnice i druge koji su danas zaključani, i u vlasništvu države Srbije. Livnica je najizvesniji projekat, jer tu postoje zainteresovani ulagači poput bosanskog Preventa, i očekujemo da Vlada Srbije što pre raspiše tender na koji mogu da se jave i drugi potencijalni partneri", naglasio je Hodžić.
Inače, Samit u Bursi je održan 20. februara u organizaciji Udruženja poslodavaca Rumelisaid. Kompanije, čiji su vlasnici u ovom udruženju, zapošljavaju oko 60 hiljada radnika i imaju bruto izvoz oko milijardu dolara. Cilj Samita je upoznavanje privrednika iz raznih država radi ostvarivanja mejusobne saradnje, zaključio je Hodžić.
(kraj) sok/ nma

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana