Tekst objavljen: 26.02.2015 3:05        


VARŠAVA, 15. februara (Tanjug) - San Poljske da će postati Eldorado za gas iz škriljaca, obogatiti se i osigurati energetsku nezavisnost, ima sve manje šansi da se ostvari, budući da se firme iz zapadnih zemalja povlače iz Poljske zbog slabih rezultata. "Nema više govora o Eldoradu. Nade i obećanja su bili preterani", rekla je bivša predsednica poljske gasne kompanije PGNiG Grazina Pjotrovska Oliva, a prenela ag

Tonu nade Poljske da će biti gasni Eldorado

VARŠAVA, 15. februara (Tanjug) - San Poljske da će postati Eldorado za gas iz škriljaca, obogatiti se i osigurati energetsku nezavisnost, ima sve manje šansi da se ostvari, budući da se firme iz zapadnih zemalja povlače iz Poljske zbog slabih rezultata.
"Nema više govora o Eldoradu. Nade i obećanja su bili preterani", rekla je bivša predsednica poljske gasne kompanije PGNiG Grazina Pjotrovska Oliva, a prenela agencija Frans pres.
U optimističnim procenama se navodilo da Poljska ima depozite gasa iz škriljaca teške do 1,92 biliona kubnih metara, što je zainteresovalo svetske energetske gigante. Te procene su, medjutim, bile preterane, pa sada vlada razočaranje, navodi analitičar konsultantske kuće PwC Gžegož Kus.
Vodeći poljski geolozi tvrde da su depoziti gasa iz škriljaca u Poljskoj dosta drugačije strukture od onih u SAD i da tehnologije razbijanja škriljaca koje se primenjuju u Americi ne mogu biti primenjene u Poljskoj.
Poslednja u nizu kompanija koje su se povukle iz Poljske je američki Ševron, nakon što su to već uradili Ekson Mobajl, Maraton oil, Talisman enerdži, Total i Eni.
"To nije iznenadjenje i Ševron nije poslednji koji će otići. Ispostavilo se da ovo tržište nije tako interesantno kao što se mislilo da će biti", navodi Kus.
Stručnjak dodaje da je povlačenje globalnih energetskih kompanija posledica razočaravajućih rezultata istraživanja, pada cena nafte u svetu i interesantnijih otkrića u drugim delovima sveta.
"Od 68 istraživačkih bušenja u Poljskoj, nijedno jedino nije donelo pozitivne rezultate niti se ispostavilo kao profitabilno. Ipak, eventualno otkriće profitabilnih depozita oživelo bi nadu", navodi geolog Andžej Ščesnijak.
Novi rezultati istraživanja očekuju se ove godine. "Bušenje i istraživanje se nastavlja, iako su prethodni pokušaji bili neuspešni", izjavila je premijerka Poljske Eva Kopač.
Poljska, najveća ekonomija centralne Evrope, veoma je zavisna od ruskog gasa i troši 16 kubnih metara gasa godišnje, od čega više od 60 odsto uvozi, mahom iz Rusije. U pokušaju da smanji energetsku zavisnost od Rusije, poljska vlada iznela je planove za ulaganje 12,5 milijardi evra u vadjenje gasa iz škriljaca do 2020.
Oslanjajući se na analize koje su tvrdile da su poljski depoziti gasa iz škriljaca treći po veličini u Evropi, nakon norveških i holandskih, zvanična Varšava je prvobitno predvidjala početak proizvodnje gasa iz škriljaca za 2014.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana