Tekst objavljen: 27.02.2015 11:00        


STOKHOLM, 12. februara (Tanjug) - Riksbank (centralna banka Švedske) neočekivano je danas snizila referentnu kamatnu stopu na negativni nivo. Centralna banka je snizila kamatnu stopu za sedmodnevne operacije REPO na minus 0,1 odsto, sa nula, preneo je Blumberg.

Švedska snizila ključnu kamatnu stopu na negativni nivo

STOKHOLM, 12. februara (Tanjug) - Riksbank (centralna banka Švedske) neočekivano je danas snizila referentnu kamatnu stopu na negativni nivo.
Centralna banka je snizila kamatnu stopu za sedmodnevne operacije REPO na minus 0,1 odsto, sa nula, preneo je Blumberg.
Riksbank je takodje najavila dodatne mere usmerene na izlazak zemlje iz deflacione spirale. Banka je saopštila o planovima da otkupi obveznice sa rokom dospeća od jedne do pet godina u ukupnom iznosu od 10 milijardi švedskih kruna (1,2 milijarde dolara).
Te mere, kao i spremnost Riksbanke da odmah preduzme i druge mere pokazuje činjenicu da centralna banka štiti ciljanu inflaciju, navodi se u saopštenju banke.
Ciljana inflacija je utvrdjena na nivou od dva odsto. Medjutim, u decembru prošle godine potrošačke cene u Švedskoj porasle su samo 0,3 odsto na godišnjem nivou.
Od početka ove godine, sused Švedske - Danska - je snizila ključnu kamatnu stopu već četiri puta, na minus 0,74 odsto. Na istom nivou nalazi se i bazna stopa centralne banke Švajcarske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana