Tekst objavljen: 11.12.2022 9:00        


Jedan Francuz otpušten je 2015. godine zato što nije želeo da prisustvuje zabavama kompanije 

Sud presudio: Ne možete da budete otpušteni zato što "niste zabavni"


Ne možete biti otpušteni zato što vaša firma smatra da niste dovoljno "zabavni". Barem prema Kasacionom sudu Francuske, koji je ranije ovog meseca doneo odluku da je zaposleni, zato što nije želeo da učestvuje u određenim aktivnostima kompanije, nepravedno otpušten.

Advokatski tim muškarca rekao je da je njegov klijent okarekterisan kao "nedovoljno zabavan" jer je odbio da učestvuje u korporativnim događajima sa velikom količinom pića.

Čovek je takođe tvrdio da postoji radna kultura u kojoj su ljudi obavljali aktivnosti kao što su imitiranje seksualnih činova, deljenje kreveta sa drugim zaposlenima na radnim događajima i davanje neotesanih nadimaka zaposlenima.

U odluci se navodi da je čovek otpušten u martu 2015. jer nije prihvatio kulturu "zabave" kompanije, nazvavši je "profesionalnom nekompetentnošću", i zbog svog rigidnog karaktera. U pitanju je jedna konsultantska kompanija, koja se nije odmah oglasila na upit enterprenuer-a za komentar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U ovom slučaju, sud je presudio da otpuštanje zaposlenog predstavljapovredu "njegove slobode izražavanja" i da je "osnovna sloboda" da se ne bavi nekom vrstom društvene delatnosti.

Otpušteni službenik je tražio preko 400.000 dolara (oko 387.000 evra), što je Apelacioni sud u Parizu odbio prošle godine.

Ipak, najnovijom odlukom suda naloženo je kompaniji da bivšem zaposlenom isplati 3.000 evra i rečeno je da će razmotriti njegov zahtev za odštetu u nekom trenutku u budućnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kompanijska zabava Francuska sud otkaz otpuštanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana