Tekst objavljen: 12.12.2016 8:52        


Ove godine zabeležen je pozitivan trend na tržištu rada u Srbiji i došlo je do značajnog smanjenja stope nezaposlenosti, koja u trećem kvartalu iznosi 13,5 odsto, rekao je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 13,8 odsto

"Takva stopa nezaposlenosti je zabeležena pre svetske ekonomske krize", rekao je Martinović na Međunarodnoj konferenciji o porodičnom preduzetništvu u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, koja se održava na Zlatiboru.

On je dodao da je broj lica na evidenciji NSZ manji za oko 3,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
"Mi smo u ovoj godini samo za program samozapošljavanja utrosili oko 650 miliona dinara i to je ono što je omogućilo da oko 3.600 nezaposlenih lica promeni svoj status", istakao je direktor NSZ.

Govoreći o održivosti firmi koje su registrovane uz pomoć sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje, Martinović je rekao da one imaju obavezu da 12 meseci budu prijavljene i da obavljaju delatnost, a da podaci pokazuju da oko 70 odsto njih "preživi" i posle tog perioda.

Kaže da je to zadovoljavajući procenat budući da ne mogu svi da opstanu na tržištu, ocenjujući da je sazrelo vreme da se preduzetništvo u Srbiji razvija i dobija podsticaje od države i lokalnih samouprava.

Podsetivši da su sredstva za samozapošljavanje ove godine iznosila 180.000 dinara za sva lica, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom, Martinović je najavio nove pakete programa za iduću godinu.

Bespovratna sredstva će, kaže, biti uvećana za tehnološke viškove koji će moći da računaju na 200.000 dinara, a oni koji dokažu da su deo otpremnine potrošili za jačanje kapaciteta preduzeća, moći će da računaju na dodatna sredstva.

Osobe sa invaliditetom će umesto 200.000 dinara dobijati po 220.000 dinara, dodao je direktor NSZ.
"U ovoj godini preduzetništva Vlada Srbije je nizom akcija, kampanja i adekvatnih podsticajnih sredstava uspela, čini mi se da više nego ikada animira veliki broj preduzetnika da započnu privatnu inicijativu", rekao je Martinović.

Takođe, primetio je da postoji potreba da se rasterete poslodavci od nameta izrazivši uverenje da bi to doprinelo smanjenju broja preduzeća u sivoj zoni.

"Mora se pojačati inspekcijska kontrola, a doći će vreme da se snize ta opterećenja za poslodavce", zaključio je Martinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 12.12.2016 12:31

    jel tu racunate I one
    koji su se iselili u potrazi za normalnim zivotom

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NZS nacionalna služba za zapošljavanje nezaposleni smanjen broj nezaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana