Tekst objavljen: 19.01.2017 8:58        


BEOGRAD, 19. januara, (Tanjug) - Srbija je do sada 97 posto harmonizovala svoje standarede u oblasti bezbednosti proizvoda koji izlaze na tržište sa standardima Evropske unije (EU), ocenjeno je danas na tribini "Ekonomija Srbije na putu ka Evropskoj uniji" održanoj na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Spremni da do kraja godine otvorimo poglavlje jedan

Kako se navodi u saopštenju, pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović kazao je govoreći na tom skupu održanom u organizaciji magazina "Srpska ekonomija", da veliku ulogu u tome što građani kupuju bezbedne proizvode ima tržišna inspekcija, koja proverava njihovu bezbednost, kao i zakoni koji važe za proizvođače i uvoznike, a koji su usklađeni sa evropskim standardima.

Govoreći o usklađenosti domaćih propisa sa evropskim standardima, kako se dodaje, Petrović, koji je i šef pregovaračke grupe za Poglavlje jedan koje obuhvata slobodu kretanja robe je naglasio da se i "sama Evropa ujedinila oko tog cilja, jer nije bez razloga to poglavlje na prvom mestu u nizu poglavlja koji slede jer je to osnov jačanja ekonomije jedne zemlje".

"Naše firme neće biti konkurentne ukoliko ne primenjuju u svojim uslugama ove evropske harmozivone standarde. Subvencije su jedan vid pomoći, kao stimulacija privrede. Mi pomažemo privredu, mala i srednja preduzeće, da u svoje poslovanje uvedu ove standarde, kako bi bili konkurentni na svetskom tržištu. Želimo da imaju iste standarde kao u Evropi, da nema barijere da se srpski proizvodi plasiraju na tržište EU. Upravo na taj način stimulišemo našu malu i srednju privredu, jer kroz jačanje toga, jača se celokupna srpska privreda", kazao je Petrović.

On je naglasio da je Ministarstvo privrede Evropskoj komisiji poslalo svoju strategiju i sada čeka da se EK izjasni i da se one usaglase.

"Mi smo spremni da postavimo platformu i do kraja godine otvorimo poglavlje 1 - sloboda kretanja robe. To je od izuzetnog značaja za ekonomiju Srbije. Kada potpuno usaglasimo ovo poglavlje i zatvorimo ga, to znači da će Srbija iz oblasti svih neprehrambenih proizvoda imati usaglašeno evropsko pravo u svim oblastima kao u EU", rekao je Petrović.

Na tribini je ukazano i na značaj putne infrastukture kao generatora procesa EU integracija, i da najvažnije saobraćajnice treba rekonstruisati, izgraditi i održavati kako bi se povećala produktivnost srpske privrede, u koju godišnje treba da se ulaže 13 milijardi dinara, a ta sredstva Putevi Srbije nemaju.

Srpsku ekonomiju u regionalnom kontekstu tumačio je urednik spoljne rubrike u časopisu "Srpska ekonomija" Mitko Arnaudov, koji je izjavio da je potrebno rekonstruisati privredna postrojenja u regionu kako bi se prilagodili evropskom tržištu od 500 miliona stanovnika, naglašavajući da je krajnje vreme da se zaustavi proces iskorišćavanja političkih prilika kako ne bi bilo ekonomskih problema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana