Tekst objavljen: 04.04.2017 12:38        


MADRID, 4. aprila (Tanjug) - Španska ekonomija će u 2017. godini ostvariti veći rast od prvobitno prognoziranog, ali će budžetski deficit premašiti granicu koju je Madrid obećao Evropskoj uniji, saopštila je centralna banka Španije. Bruto domaći proizvod (BDP) Španije će, prema procenama banke, porasti za 2,8 odsto u ovoj godini, što je više od prvobitno procenjenog rasta od 2,5 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Španiju čeka veći privredni rast u 2017. godini

"Ekonomija je u prvim mesecima 2017. godina ostvarila bolje performanse od očekivanja iz decembra", pojašnjava centralna banka.

Ipak, budžetski deficit će biti smanjen na samo 3,3 odsto BDP-a u ovoj godini, što je iznad 3,1 odsto BDP-a koliko je Madrid obećao Briselu.

Španija je u više navrata probijala ciljani budžetski deficit, koji nastoji da dovede ispod granice EU od 3,0 odsto BDP-a.

U avgustu prošle godine, EU je dala Španiji rok od dodatne dve godine kako bi spustila deficit ispod te granice, i tada je zvanični Madrid pristao na deficit od 3,1 odsto u 2017. godini i od 2,2 odsto u 2018. godini, navodi AFP.

Posle ozbiljne finansijske krize koja je prouzrokovala "pucanje" mehura nekretnina u 2008. godini, Španija je sada na putu oporavka, a prošle godine je ostvarila rast od 3,2 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana