Tekst objavljen: 31.03.2017 10:44        


MADRID, 31. marta (Tanjug) - Španija je snizila budžetski deficit na 4,54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. godini, saopštila je vlada u Madridu, čime je, kako navodi agencija Frans pres, nadmašila ciljani nivo dogovoren sa Briselom. 

Španija nadmašila cilj za smanjenje deficita

"Ispunili smo ciljeve koje su nam postavile evropske institucije za 2016. godinu", izjavio je španski ministar za budžet Kristobal Montoro na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Frans pres.

Vlada u Madridu je dogovorila sa Briselom obaranje budžetskog deficita na 4,6 odsto BDP-a u 2016. godini sa 5,1 odsto iz 2015. godine.

"Kada se izuzme finansijska pomoć za posrnuli bankarski sektor Španije, budžetski deficit je snižen na 4,33 odsto BDP-a", kazao je Montoro.

Španiji je dat rok od dve godine da spusti deficit ispod granice od 3,0 odsto BDP-a, koji bi u ovoj godini trebalo da iznosi 3,1 odsto, a naredne godine 2,2 odsto BDP-a.

Kako podseća AFP, javni dug Španije je počeo da raste, posle kolapsa sektora nekretnina u 2008. godini, kada je više miliona ljudi ostalo bez posla, a poreski prihodi krenuli silaznom putanjom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana