Tekst objavljen: 17.03.2015 1:50        


LJUBLJANA, 2. marta (Tanjug) - U Sloveniji je od danas počeo da deluje prvi ombudsman za hranu, kako glasi zvanični naziv za osobu koja će unutar ministarstva poljoprivrede ubuduće odgovarati za poštene odnose izmedju poljoprivrednika, preradjivačke industrije i trgovačkih lanaca. Na to mesto vlada je imenovala dekana više poljoprivredne škole iz Novog Mesta, Jožu Podgoršeka, koji je doktor agronomije a ujedno je i

Slovenci dobili ombudsmana za hranu

LJUBLJANA, 2. marta (Tanjug) - U Sloveniji je od danas počeo da deluje prvi ombudsman za hranu, kako glasi zvanični naziv za osobu koja će unutar ministarstva poljoprivrede ubuduće odgovarati za poštene odnose izmedju poljoprivrednika, preradjivačke industrije i trgovačkih lanaca.
Na to mesto vlada je imenovala dekana više poljoprivredne škole iz Novog Mesta, Jožu Podgoršeka, koji je doktor agronomije a ujedno je i sam poljoprivredni proizvodjač.
"Zaštitniku" proizvodjača hrane će pripadati mesečna nagrada u visini trećine plate državnog sekretara, a za ovu godinu za njegovo delovanje je osigurano 50.000 evra, preneo je sajt Seebiz, navodeći da je reč o neprofesionalnoj dužnosti s petogodišnjim mandatom.
Prilikom preuzimanja dužnosti, Podgoršek je izjavio da je njegov cilj da uspostavi poštene odnose izmedju svih učesnika u agro-lancu, od proizvodjača do potrošača, kao i da osigura poštovanje zakona, i dodao da je kupce potrebno osvestiti da je u Sloveniji proizvedena hrana sigurnija i bolja od uvozne.
Jedan od njegovih poslova biće da uz već postojeće inspekcijske i druge organe kontroliše marže za poljoprivredne proizvode, jer se poljoprivrednici često žale da im trgovci odnesu najveći dio dobiti, a brinuće se i za povećanje stepena samosnabdevanja poljoprivrednim proizvodima, kako bi se smanjio prevelik uvoz hrane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana