Tekst objavljen: 14.01.2017 9:58        


DABLIN, 14. januara (Tanjug) - Irski izvoz hrane i pića u Britaniju pao je za osam procenata u prošloj godini, pre svega zbog sunovrata funte posle Bregzita, saopštio je Irski odbor za hranu. Irski izvoznici su izgubili 570 miliona evra, pri čemu je sektor proizvodnje sira pretrpeo najteže posledice, navodi se u godišnjem izveštaju tog odbora o izvozu, a prenosi agencija Frans pres.

Slabljenje funte naštetilo irskim izvoznicima hrane

Nekoliko proizvođača pečuraka je, prema izveštaju, prestalo sa radom odmah nakon odluke Britanije 23. juna prošle godine o izlasku iz EU, dok su proizvođači sira, koji više od polovine svog izvoza plasiraju u Britaniju, pretrpeli dvocifreni pad gledano u procentima.

Na Britaniju je 2015. godine otpadalo oko 41 odsto irskog izvoza hrane i pića, da bi prošle godine, posle referenduma, taj procenat pao na 37 odsto.

Irski ministar za poljoprivredu Majkl Krid je, povodom predstavljanja ovog izveštaja, ukazao na ključni značaj britanskog tržišta za irske proizvode, ali je isto tako upozorio da Irska mora da diverzifikuje svoj izvoz kako bi umanjila štetu koju joj može naneti Bregzit.

"Pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma i nastavak neizvesnosti povodo Bregzita će biti veliki izazovi za ovaj sektor", rekao je on.

Uprkos tome, ukupna vrednost irskog izvoza hrane i pića je porasla za dva procenta u prošloj godini, na 11,15 milijardi dolara, jer je rastući izvoz u Severnu Ameriku, Kinu i na tržišta u kontinentalnom delu Evrope neutralisao slabiji izvoz u Britaniju.

Ovaj sektor je, kako navodi AFP, od ključne važnosti za irsku ekonomiju, jer je odgovoran za 230.000 radnih mesta i čini oko 50 odsto izvoza irskih kompanija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte opek-a svetske zalihe nafte pumpanje nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana